Hírek

2013.02.24. 21:35

Gázos ügy: háromrétegű számla

Dunaújváros - Alighanem sokak feje megfájdult már a rezsiszámlák böngészésekor. Egy olvasónk most mindannyiunk helyett megpróbált egyszerű megoldást találni. De ez nem olyan egyszerű...

Pekarek János

Régi előfizetőnk, Pózer István, aki a Petőfi utcában lakik, a rezsicsökkentés híreit hallva fogta decemberi s januári gázszámláját, és kiszámolta, hogy melyik hónapban mennyit fizetett egy-egy köbméter gázért. Ugyanezt megtette a villanyszámlákkal is: ott, mint írja, remekül kijött a tízszázalékos díjcsökkentés. Hanem a gázszámlák azt mutatták, hogy decemberben 125,7 forintba került egy köbméter földgéz, januárban azonban 127,5 forintba. Ráadásul régi számláit átnézve azt vette észre, hogy a felhasznált hőmennyiség 588 MegaJoul-tól (MJ) 2400 MJ-ig változik. Ily módon, írja olvasónk, akár 150 forint is lehet egy köbméter gáz.

Pózer István nyugdíjas olvasónk vette a fáradtságot: megpróbált utánaszámolni a rezsicsökkentésnek (Fotó: Pekarek János)

Ő ezt nem érti, jegyezte meg Pózer úr. Vagyunk így egy páran, fűzhetnénk hozzá - no, de azért vannak szakemberek, hogy ilyenkor kisegítsék a tájékozatlan honpolgárokat.

Varga Ivett, az E.ON Hungária szóvivője Pózer úr számításai és számlái nyomán ezt választ a juttatta el lapunkhoz:

"A gázszámlában a felhasználás egy részét az I., kedvezményes, fennmaradó részét a II. árszabással számolják el, valamint fix havi alapdíjat is tartalmaz a számla. Így, ha a számla végösszegét elosztjuk a felhasznált köbméterrel, havonta eltérő számot kapunk. Ha például az adott hónapban sok gázt használunk, nagyobb részt számolnak a magasabb, II. árszabással" - válaszolta Varga Ivett.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium rendelete szerint az I. árszabással évenként 41 040 MJ (kb. 1200 köbméter) gáz használható fel. E felett a II. díjszabás lép életbe. A rendelet egy úgynevezett jelleggörbét is tartalmaz, ez az éves gázfogyasztás naptári hónapokra eső részének százalékos arányát tartalmazó adatsor, ami a téli-nyári felhasználás különbségeit is figyelembe veszi. A havi mérőállás közlésén alapuló számlák esetében a havi fogyasztási mennyiségből a 41 040 MJ  érték fogyasztási jelleggörbe szerint adott hónapra eső, napi súlyozással megállapított arányos részét számolják el az I. árkategória szerint, a többit a II. kategória alapján.

A tízszázalékos árcsökkentés úgy jelenik meg, hogy az I. árkategóriában január 1-től az addigi 2,968 forint MJ  helyett 2,725 forinttal számolnak, a II. kategóriában pedig a korábbi 3,415 forint 3,1228 forintot MJ-ként. A havi alapdíj összege is csökkent, nettó 1 026 forintról 923 forintra, írta a szóvivő.

Talán ezután valamivel könnyebb lesz ellenőrizni a gázszámlát. De a rezsiköltség, látható, nem egyszerű dolog!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!