Hírek

2012.12.20. 22:08

Folytassa, Viadana!

Dunaújváros – Tizenöt éve dalol a város egyik kulturális állócsillaga: a Viadana Kamarakórus. Szombaton este közös kórusünnepre készülnek.

Szabó Szabolcs

Egy karnagy, tizenöt év, ötvenöt tag, 190 kórusmű (!), 180 fellépés, minimálisan is 1500 próba... Akár így is összefoglalhatnánk a Viadana Kamarakórus történetét, ám jóval többről és értékesebbről van szó, mint egyszerű számhalmazról.

Tizenötéves fennállását ünnepli a város népszerű kamarakórusa (Fotó: Vohlmann György)

A Viadana egy ifjonti hévvel és azóta is őrzött-irigyelt csapategységgel működő kamarakórus, amely begyűjtött már számos hazai díjat és körbeturnézta Európát. Természetesen onnan is elismeréseket gyűjtve maga köré. A Kurucz Gergely vezette kórus szombaton délután mérföldkőhöz érkezik a városi evangélikus templomban. Az utóbbi másfél évtizedet bemutató koncerten régi viadanások is színpadra lépnek és egy kiállítás is várja a közönséget.

A Viadana karnagya a DH-val megosztotta, mi is várható a rendhagyónak ígérkező hangversenyen.
– Az evangélikus templomban tartandó koncertünk érdekessége, hogy 1997-től napjainkig minden évből felcsendül egy – vagy több – kórusmű. A műsort ezúttal nem én szerkesztettem, hanem a legrégebben nálunk éneklő négy kóristát kértem fel, hogy a közel 200 műből álló kiválogassák a leginkább tetsző/fontos stb. műveket. A négy szerkesztő: Endrődy Orsolya és Fridrich Dávid (alapító tagok), ill. Földesi Zalán és Uitz Orsolya.

A jubileumi hangversenyre nyolc hónapja készülnek. A programban ősbemutatóként szerepel Baráth Bálint Móder Rezső objektverseire írt ciklusa, amelynek első két tételét korábban már énekeltük, ám a zárótétel, a Prométheuszi lángban most csendül fel majd először.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!