Hírek

2012.05.18. 15:45

Az életmentő szavak

Székesfehérvár - Az Empátia Mentálhigiénés Egyesület pénteken délután a Telefonos Nap alkalmából szakmai fórumot rendezett Paramedikális lehetőségek a medicínában címmel.

Tihanyi Tamás

Hazánkban 1970 óta dolgoznak telefonos lelki segélyszolgálatok, ma 33 szervezet (közülük kilenc éjjel-nappal) fogadja a hívásokat. Az eltelt idő bizonyította szükségességüket. A mai világban, ahol sokak számára lett állandó életforma a létbizonytalanság, a munkanélküliség, amikor felszínessé váltak az emberi kapcsolatok, szétszóródtak a családok és az emberek közül sokan   nem ismerik a hit erejének támaszát és  segítségét, kell egy "hang", aki meghallgat. A telefonos névtelenség pedig feloldja az ilyesmiről nem beszélünk gátját, tabuját. 

A pénteki szakmai nap egyik előadója Buza Domokos pszichológus, a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének tiszteletbeli elnöke, a Magyar Mentálhigiénés Szövetség  elnöke volt.

- A  rendszerváltozás előtt csökkenni kezdett Magyarországon az öngyilkosságok száma, de  1984-ben például még  mintegy négyezer ember vetett véget önkezével az életének egy esztendőben. Az volt a mélypont. Aztán mintha az emberek megérezték volna, hogy változás jön. A csökkenés egészen 2008-ig folytatódott, majd  elkezdődött az emelkedés - mondta a szakember. - Ma  sem állíthatok  mást, sajnos a nyomorúság, a reménytelenség miatt növekszik az öngyilkosságok száma, de erről nem lehet politikai következtetéseket levonni.

Buza Domokos szerint a telefonos lelki segélyszolgálatok országos hálózatának kiépítettsége ugyan megfelelő...

- De a pénz nem. A szakpolitika erejétől függ az, hogy mennyire tudja érvényesíteni, amit jónak és fontosnak tart.  - Én azt mondom,  a szakpolitikában egyértelműen elfogadták a segítségnyújtásnak ezt a formáját és lehetőségét, de az anyagi  keretek  végtelenül szerények hozzá. Az egészségügyi és a szociális tárca összevonásával megfeleződött az erre fordítható pénz, s éppen azért harcolunk, hogy ez a szabályozás megváltozzék. Talán kicsivel többet remélhetünk, mert nagyon kevés az erre szánt  jelenlegi húszmillió forint.  

A megoldás útja az lenne, ha a szakmai követelményeknek megfelelően megvalósulna az  OEP-finanszírozás.

A rendezvényt Tisztl Henrik, az Empátia Mentálhigiénés Egyesület elnöke nyitotta meg, majd az előadók között volt Buza Domokos mellett  Farkas István pszichológus, a fehérvári szolgálat szupervízora és Sirák András háziorvos, szakfelügyelő főorvos is. A fórum védnökségét Almási Ferenc tiszti főorvos vállalta.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!