Hírek

2011.07.20. 09:29

Tetőt a fejü(n)k fölé: de miből?

Az mindig szívszorító, ha az ember elkészült családi és sorházakat lát: lakatlanul. Mint mondjuk Kulcs határában, a Gaudí-lakóparkban, ahol mindössze három ingatlanban élnek. S nem sokkal jobb, vagy éppen rosszabb a helyzet a többi környező településen sem. Talán a városban picit megmozdult az ingatlanpiac, de hogy ez egy tendencia kezdete-e, nem tudni.

Pekarek János

Vagy még jellemzőbb lenne a kulcsi Gaudí-lakópark képe, amelyben szép új családi és társasházak állnak - ám életnek alig van jele a környéken? Némelyik könnyűszerkezetes házat már be sem fejezte az építtető.

- Már régóta így áll az a lakópark - mondta lapunknak Kiss Csaba, Kulcs polgármestere. - Két földszinti lakásban és egy családi házban laknak az egész épületegyüttesből. Teljesen pang a lakáspiac: bár nyolcmillió forintért lehetne igényes otthont vásárolni, mégsincs érdeklődő! - vázolja a helyzetet a polgármester.

A környékbeliek ugyan arra tippelnek, hogy a magas talajvízű, feltöltött talaj is ludas lehet az érdektelenségben, ám Kiss Csaba cáfolja ezt, és egyértelműen a nehezen adott bankhiteleknek, a mind kevesebb készpénzes vásárlónak tulajdonítja a helyzetet.

Igaza lehet! A környékbeli települések polgármesterei hasonló képet festenek.

- Három éve még csak érdeklődő sem volt a rácalmási telkek iránt! - jegyzi meg Schrick István, a település polgármestere. - A korábbi években nem volt olyan hét, hogy ne érdeklődtek volna eladó telkek után. Három éve mintha elvágták volna: ennyire direktben még soha nem éreztünk meg egyetlen válságot sem, mint ezt!

Hasonló a helyzet Kisapostagon is:

- Érdeklődés azért van: két eladó telkünk miatt tértek be hozzánk reménybeli vásárlók - monta Schreiner Béla polgármester. - Ám azóta sem jött vissza egyikük sem... Legfeljebb annyi mozgás van a privát piacon, hogy idős emberek, akik nagy telkeken laknak, megosztják a területet, és a beépíthető részt próbálják értékesíteni, de nem sok sikerrel. Legnagyobb fájdalmunk, hogy épp a válság hamvába holt egy tizenegy hektáros lakópark-kijelölési kísérletünk az egyik földtulajdonos ellenállásán. Itt pedig 37 telket tudtunk volna értékesíteni: akkor! De hamarosan talán újrakezdhetjük a projektet, meglátjuk, hogyan változik az érdeklődés!

Kazsoki Sándor építési előadótól megtudtuk: tavaly Kisapostagon hat (!) darab építési engedélyt adtak ki új házra. Rácalmáson ugyanebben az időben tizenegyet...

- Baracson egyetlenegy építési engedélyt sem kértek új házra tavaly! - válaszolta kérdésünkre Várai Róbert, a község első embere. - Viszont az önkormányzatnak sikerült értékesítenie egy saját ingatlanát, és egy külterületi kertjét, amelyeknek gondozása, fenntartása már nagyon sokba került. Ez is valamiféle siker, bár csak nagyon nyomott áron tudtunk megszabadulni ezektől a területektől. A lakók folyamatosan érdeklődnek nálunk, mikor lesz területrendezés, utcakialakítás, nyilván, mert ők is szeretnének túladni a földeken. Három helyen is tervben volt nálunk korábban ilyen, de az biztos, hogy a mai állapotokat ismerve, nem a közeljövőben fogunk új utcákat nyitni!

- Öt-hat önkormányzati telek vár gazdára Nagyvenyimen, de eddig senki nem érdeklődött utánuk! - mondta Szabóné Lőrincz Ilona polgármester. - Talán magánkézből kelt el egy-két telek az utóbbi években, de új beköltözőkkel eddig nem találkoztunk. Pedig mi nyitottak vagyunk, az intézményeink is felkészültek, várnánk az új venyimi polgárokat!

Építkezést nem sok helyen láttunk a környéken. Tegnap kora délután jelesül egyetlen helyen tapasztaltunk élénk építőipari tevékenységet: Kulcs egyik utcájában, a Gaudí-lakóparktól nem is olyan messze.

Igaz, itt sem házat építettek, hanem a harminckét éves lakóház májusban kezdett korszerűsítését-felújítását fejezték be a mesterek. A tulajdonos nem akart szerepelni az újságban - de annyit megjegyzett, hogy lakástakarék-kasszájának összegét csak úgy használhatta fel (állami támogatást is igénybe véve), ha lakóingatlanra költi. Ezért vágtak bele házastársával a korszerűsítésbe.

A munkát végző kulcsi vállalkozás, a Köviszig Kft. vezetője, Kővári László annyit tett hozzá kérdésünk nyomán, hogy mostanában inkább csak effajta kisebb munkákhoz jut a cég, házat már régóta nem építettek. Igaz, míg évekkel ezelőtt negyvenen is dolgoztak náluk, ma mindössze öten vannak a vállalkozásban...

 

- Nem merek tendenciáról beszélni, de halkan megjegyzem, hogy ez a félévünk volt eddig a legjobb 2009. január elseje óta! - árulta el nekünk Czakó Károly, a dunaújvárosi Max Office ingatlanforgalmazó cég vezetője. - Ezen belül is a május-június volt kiemelkedő. Míg máskor egy átlagos hónapban talán tucatnyi lakást és házat adtunk el, addig ebben a két hónapban ennél lényegesen többet értékesítettünk! - mondta a tulajdonos, aki az érzékeny gazdasági adatokra hivatkozva, nem mondott pontos számokat. - Mi nem nyúltunk új marketing-eszközökhöz, a hitelpiac sem változott, a gazdasági helyzet sem sokat: tehát kénytelen vagyok azt feltételezni, hogy a lakásárak talán elértek egy olyan lélektani határt, hogy már érdemes vásárolni. S olcsó panellakásokat is vettek most tőlünk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!