Hírek

2011.06.16. 02:28

Takarékosabb lett a sándorházi egység

Dunaújváros - A Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet legnagyobb egységénél, Sándorházán uniós szabványoknak megfelelő szennyvíztisztítót avattak.

Pekarek János

A negyven éve korszerűnek számító berendezések azonban elavultak - így a folyamatosan zajló költségcsökkentő beruházások keretében az intézmény 2008-ban hatvanmillió-négyszázkilencvenháromezer forintot kapott a modernizálásra.

A tervezés és előkészítés után idén januárban kezdődött meg a munka, amelynek eredményét tegnap avatták fel a sándorházi fegyintézmény mellett.

Az új szennyvíztisztító minden környezetvédelmi előírás határértékeinek betartására alkalmas. Az innen a Lebuki-patakba vezetett szennyvíz foszfor-, ammónia- és nitrogéntartalma megfelel az uniós szabványoknak, és a rendszer fenntartása a korábbinál olcsóbb. A kézi és gépi rácsok jobb szűrést biztosítanak, elkészült egy új zsírfogó akna, amely negyven-hatvan százalékos hatásfokot biztosít, iszapsűrítő és levegőztető medencéket, recirkulációs rendszert, iszapszikkasztó ágyakat, modern keverőrendszereket adtak át.

Balázs Péter intézményparancsnok lapunk kérdésére elmondta: Sándorházán az eddigi fúrt kútból származó helyett már olcsóbb, vezetékes városi ivóvizet használnak. Több pályázatot is benyújtottak a fogház takarékosabb működtetésének érdekében: így napelemes áramtermelő és napkollektoros vízmelegítő rendszereket kívánnak üzemeltetni több külső egységükben is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!