Hírek

2011.02.04. 06:18

Úrrá lettek a bel- és talajvizeken

Baracs, Daruszentmiklós - Visszavonta a polgármester a Baracson január közepén elrendelt másodfokú belvízvédelmi készültséget.

Körmendi Erzsébet

A folyamatos szivattyúzásnak köszönhetően a tó visszahúzódott, már csak a vízfelszín keskeny, jéggé fagyott része éri a kerteket. Horváth Zsolt jegyző szerint a másodfokú készültséget visszavették első fokúra.

A Rákóczi utca végében a földfelszínig ért a talajvíz január közepén. A szakemberek azt tervezgették, hogy az utolsó ház udvarán árkot ásnak, azon vezetik el a vizet a kertek végéig. Csakhogy a munkagép elsüllyedt, meghiúsult a terv... A csapadékmentes időszaknak, valamint a környező terület folyamatos vízmentesítésének köszönhetően visszahúzódott a talajvíz. Már a templomosi településrészen sem kritikus a helyzet, a Liget sor pincéiben is apad a vízszint. Horváth Zsolt azt mondta: lakóházakat már nem veszélyezteti a bel- és talajvíz.

Daruszentmiklóson elsőfokú készültséget hirdettek januárban. Tegnap végre befejezték azt a védekezési munkát, amellyel hosszú távon uralni tudják a helyzetet, nyilatkozta lapunknak Rauf Norbert polgármester. A főutcán mélyítették az árkot és újat alakítottak ki ott, ahol nem volt elvezető. A Fehérvári úti vízgyűjtőket is újra mélyítették, és abban bíznak, hogy a rendszer elvezeti a vizet a falu alól. Az önkormányzat támogatást igényelt a vis maior alapból, és a polgármester reméli, hátrányos helyzetű település lévén a mentesítési költségek kilencven százalékát visszakaphatják.

A főutca helyreállítása a jövő nagy feladata lesz. A vízzel telt árkok ugyanis kiöntöttek, teljesen felfagyott a burkolat. Rauf Norbert szerint bíznak abban, hogy a közútkezelővel közös pályázat sikeres lesz és újra aszfaltozhatják az egész utat. Addig is marad a tüneti kezelés, vagyis a kátyúzás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!