Hírek

2011.02.03. 10:29

Kulcsi partfalomlás: sorban érkeznek a felajánlások

Egyszerű emberek, egyházak, cégek, civil szervezetek, szomszédos és (a térképen legalábbis) távolabbi települések nyújtottak segítséget a nagy bajba került Kulcsnak. Valaki a nehezen összekuporgatott nyugdíját, más a szabadidejét áldozza fel, és megy segíteni, ha hívják. Sőt, akkor, is ott van, ha külön nem szólnak neki. Megmozdult az egész kistérség.

Szigeti Sándor

- Ha nem lennénk katasztrófa sújtotta terület, úgy is fogalmazhatnánk, pogácsás, süteményes tálcákkal sétálnak az emberek a településen. Példaértékű az összefogás, folyamatosan csöng a telefon, van aki szabadidejéből áldoz, mások egy kiló cukrot, egy doboz teát ajánlanak fel - mondja Juhász-Dóra Ferencné, a kulcsi Faluház vezetője. -Civil szervezetek, magánszemélyek adják egymásnak a kilincset. Egy házaspár épp most (beszélgetésünk idején, szerdán délután fél ötkor - a szerk.) érkezett tíz kilónyi déli gyümölccsel. Nemcsak helyiek jönnek, az egész térség megmozdult. Talán ezért is, de a baj ellenére bizakodó a hangulat a településen, bár azt még senki nem tudja, pontosan miben is reménykedik - fogalmazott Juhász-Dóra Ferencné.

- Szombaton kilencven tojásból, s majd tíz kiló kenyérből készítettem bundás kenyeret a partfalon dolgozóknak - meséli Feth Katalin, a Magyar Vöröskereszt dunaújvárosi szervezetének vezetője, aki kiemeli: - Az első perctől kezdve a helyszínen vagyunk: minden nap, reggel hét és délután két óra között reggelivel és meleg ebéddel szolgáljuk ki a polgárőrség, a katasztrófavédelem és a tűzoltóság, sőt, még a vízirendőrség szakembereit is. Minden nap negyven-ötven éhes és vacogó embert.

A Vöröskereszt helyi vezetője kérdésünkre elmondta:

- Az ételek elkészítését adományokból tudjuk biztosítani. A legtöbb felajánlás nem cégektől vagy vállalkozóktól, hanem kisemberektől érkezik. Egyesek pár kiló kenyérrel, vagy egy-két rúd szalámival, míg mások ásványvízzel, vagy süteményekkel segítenek, ki mennyire tudja szélesre nyitni a pénztárcáját.

A partfalon épp szolgálatot teljesítő szakemberek délutáni és esti ellátásának feladatát a kulcsi nyugdíjas klub örökfiatal asszonyságai vállalták magukra. Jancsovics Józsefné és Győri Sándorné a katasztrófa második hetétől, húsz segítőtársukkal karöltve áldozzák fel délutánjaikat.

- Mi csak olyan öregasszonyosan tudjuk segíteni a partfalon dolgozókat: tegnapelőtt egy rekesz káposztás és tepertős pogácsát, ma pedig egy kosár paprikáscsigát hoztunk uzsonnára - meséli Jancsovics néni.

A Kulcsi Polgárőrség vezetője azt mondja: annyi segítséget kaptak az elmúlt időszakban, hogy az még őket is meglepte:

- Január 18-án hajnali egykor hívtak, hogy nagy baj van a Hullám utcában, ki kellene mennünk. Azóta folyamatosan, a nap huszonnégy órájában járőrözünk. Az első telefonhívásra feljánlották a segítségüket a rácalmási, az adonyi, a perkátai, az iváncsai, a pusztaszabolcsi polgárőrök, és a dunaújvárosi Pannon Polgár Őrség. Nekik köszönhető, hogy egy időben két autóval - a sajátunkon kívül még egy vidéki gépjárművel - tudunk folyamatosan járőrőzni.


Kiderül, hogy a kezdeti lendület nem hagyott alább:

- Február 6-ig előre megvan a szolgálati beosztás. Annyi a jószándékú segítő, hogy majdnem sértődés lett belőle, amikor a jelentkezőket arról értesítettük, pillanatnyilag nincs szabad szolgálat. Pedig ezt a munkát mindenki a saját zsebe és szabadideje terhére végzi. Az autókat is tankolni kell, és miközben az ember kint van a terepen, a család egyedül van. Szerencsére megértik, hogy most muszáj kint lenni a terepen - jegyzi meg Kinter Gyula.

Kulcs polgármestere arról beszélt, rengeteg magánadomány érkezett az elkülönített számlákra, és több vendéglátóhely is segített:

- Nehéz is felsorolni ki-mindenkinek lehetünk hálásak: az Animó Fogadó, a Kiskulacs Vendéglő, a Kalóz Pizzeria egy-egy ebéddel lepett meg bennünket. A kulcsi idősek otthonában pedig vagy négy-öt alkalommal is főztek a mentésben résztvevő csapatoknak. Sok kisebb magánadomány is célba ért, és akadtak olyan helyi vállalkozók, akik többszázezer forintot ajánlottak fel. Két település is gyorssegélyt utalt át: a korábbi társtelepülés Rácalmás háromillió, Szabadegyháza egymillió forintot.

Kiss Csaba hozzátette: a helyi vadásztársaság is segített, és Dunaújvárosból, Kisapostagról is érkezett felajánlás. A református egyház és a Magyar Vöröskereszt is komoly támogatója a bajba jutott településnek, arról nem is szólva, az ISD Dunaferr Zrt. is hozzájárult a védekezéshez.

- Szeretnék ezúton is megköszönni minden segítséget - hangsúlyozta Kiss Csaba.

A kulcsi önkormányzatnál tegnap a soron következő kormányülésre szegeződött minden tekintet. Szerdán döntött ugyanis arról a kabinet, hogy a csúszó löszpart teljes talajtani és statikai vizsgálatára lesz-e állami forrás a vis maior keretből. A másik változat szerint az önkormányzatnak közbeszerzési eljárást kell kiírnia a felmérés elvégzésére, amelynek leghamarabb harminc napon belül lehet eredménye. Márpedig az idő most az egyik leglényegesebb tényező úgy Kulcson, mint Dunaújvárosban is.

A kormányülés lapzártánk után ért véget. A tegnap, lapzártánk után véget ért kormányülésen dőntöttek arról, lesz-e állami forrás a vis maior keretből a talajtani vizsgálatokra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!