Hírek

2011.02.18. 03:25

Állami vízműcégek: eltérő mértékű árak

Dunaújváros - A Magyar Közlönyben a hét elején megjelent az a rendelet, amely az állami tulajdonú vízműcégek maximális tarifáit határozza meg.

Gallai Péter

Az adatokat összevetve hatalmas különbségek vannak a különböző vízművek árai között, van, ahol dupláját fizetik az ott élők, mint másutt. A vízdíj esetében a legdrágább a Tisza-menti Vízművek Zrt., ahol a tavalyi 550 forint után 2011-ben maximum 576-ot kérhetnek el a fogyasztóktól. Ezzel szemben a Duna-menti Regionális Vízműnél 239 forint (tavaly 234) a plafon egy köbméterért. A DRV szolgáltatási területén 380-ról 397-re nőtt a maximum ár.

A csatornadíjaknál is jelentős az eltérés, itt a DRV vezeti a listát 540 és 569 forintos árával (2010-ben 530-543). Előbbi a Velencei-tó környékére érvényes, utóbbi a többi szolgáltatási területre. A legkevesebbet az Észak-dunántúli Vízmű számláz, 231 után idén 247 forintot.

Ne felejtsük el, mindkét esetben ehhez még hozzájön a havi alapdíj összege is.

Az eltérést a szakemberek azzal magyarázzák, hogy nem mindegy milyen távolságról emelik ki a vizet, azt pedig milyen módszerekkel kell ihatóvá tenni, ami függ a víz minőségétől is. Van, ahol duplája a vízdíj, mint más szolgáltatónál

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!