Hírek

2010.07.24. 02:27

Felélesztett bejárás - beindultak a kaszák

Dunaújváros - Váratlan visszhangot keltett olvasóink között szerdai városrészi bejárásunk . A telefonos észrevételek főleg a fűnyírásra és a bokrok nyesésére vonatkoztak, városszerte.

Pekarek János

Eszünkben sincs nosztalgiázni, viszont tény, hogy szerdai, a Béke-városrészi állapotokkal foglalkozó cikkünk nyomán tucatnyi olvasónk telefonált a szerkesztőségbe, hogy bejárhatnánk (körzeti képviselővel vagy nélküle) a belvárost, a Castrumot, a Dózsa-II. városrészt, az alsó Duna-partot - sőt: a Vidám Parkot is, ahol az észrevételt tévő szerint valóságos dzsungel uralkodik.

További megjegyzések érkeztek olyan helyekről, ahol a magasra nőtt növényzet, a túlságosan dús bokrok eltakarják a ki- vagy a belátást forgalmas útkereszteződésekben a kanyarodó autók elől. Ennek egyik elrettentő példája a Szórád Márton út és az Aranyvölgyi út csomópontja, ahonnan sokszor csak úgy lehet jól körülnézni a Szórádról való kihajtás előtt, ha fél sávig kigurul az autós. Vagy a Béke-városrészi Szabadság út kereszteződése az élelmiszer-áruháznál.

Rosta Gyula, a Dunanett Kft. ügyvezető igazgatója érdeklődésünkre elmondta: július 20-án, azaz: szerdán rendelte meg cégüknél az idén esedékes hat betervezett fűnyírás közül a harmadikat a polgármesteri hivatal. A munkák megkezdődtek - három hét, amíg minden városrészben elvégzik a fűnyírást, a gyep- és útszegélyek levágását. Megtörtént a fűnyírás az egykor oly népszerű Vidám Parkban is, ami a város egyik legszebb sétálóhelye lehetne, addig is, amíg valamilyen hosszabb távú elképzelést megvalósít ott a város. Lehetne: ha egy kissé gondozottabb lenne...

A fák és a bokrok nyesése azonban nem tartozik a mostani akcióba, mondta az ügyvezető. Azt (ugyancsak a Városháza megrendelése alapján, vagy közvetlen veszélyről szóló lakossági bejelentés nyomán) végzik el az erdészet munkatársai, nem a fűnyírással egyidejűleg.

A rendkívül csapadékos és napsütésben is bővelkedő időjárás miatt könnyen lehet, hogy a vágás harmadik hetének végére akadhatnak helyek a városban, ahol akár méteresre is megnő a fű. Ez természetesen a szúnyogszaporulatnak is kedvez - ellentétben a városlakókkal.

A gyakoribb fűnyírás, ágnyesés mindenképpen hasznos lenne - ehhez azonban lényegesen jobb anyagi, költségvetési helyzetbe kellene kerülnie a városnak. Vagy: fűnyírót kell ragadnunk...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!