Hírek

2010.04.28. 02:29

Volt egyszer egy varroda: eltűnt

Az alábbi történetet nagyon sokan tudnák folytatni, színezni, kiegészíteni. Sajnos... Nem egyedi eset ugyanis. Annak megfejtését, hogy mi késztette a távollévő főszereplőket mindarra, amit elmondunk, minden olvasónknak a fantáziájára bízzuk. Nagy baj, hogy az igazságszolgáltatás is megfejtésre vár...

Pekarek János

A varroda a Verebélyi út 19. számú épületben működött, és 2008. novemberéig, a bonyodalmak kezdetéig volt munkája bőven. Az alkalmi munkavállalóként, Start-kártyával dolgozó varrónők külföldre termeltek, elegáns ruhákat készítettek, sokszor rohammunkában, ha a megrendelő szoros határidőt szabott. Abban a másfél évvel ezelőtti novemberben maradt el az első fizetés - ami valószínűleg addig sem terhelte meg túlságosan a vállalkozó pénztárcáját, tekintve, hogy az asszonyok havi nettó ötven-hatvanezer forintokért dolgoztak. Azonban az utolsó tíz hónapban már csak úgy kapták meg fizetésüket, ha rendszeresen megfenyegették az ügyvezetőt azzal, hogy nem veszik fel a munkát, amíg ki nem fizetik őket. Később már ez sem használt - és 2009. januárjában betelt a pohár: a dolgozók három kifizetetlen hónap után felmondtak. Ekkor kiderült, hogy kötelező nyugdíj-, egészségbiztosítási és egyéb járulékaikat már hónapok óta nem fizette be a cég, és felmondási papírjaikat sem kapták meg, holott az ügyvezető átvette levelüket. Így viszont munkanélküli segélyt sem kaphatnak. Párszor még tudtak telefonon beszélni Gáspár Attilával, majd ő is eltűnt a láthatárról.

Az ezután következő jogi rémálom alkalmas lehet arra, hogy a magyarországi igazságszolgáltatásba vetett maradék bizalmat is szertefoszlassa. A felmondott varrónők ügyvédet fogadtak, és felszámolási eljárást kezdeményeztek a székhelyét eltűnése előtt néhány hétre Bölcskére áthelyező Pro Flabilite Kft. ellen. Azért, hogy az állami bérgarancia-alaptól megkaphassák elmaradt munkabérüket a felszámolási biztos közreműködésével. Ezzel párhuzamosan feljelentették a kft.-t az APEH-nél, a Munkaügyi Főfelügyelőségnél, a Vám- és Pénzügyőrségnél.

- A kft. székhelye szerint illetékes Fővárosi Bíróság elutasította a felszámolási eljárást: ezt megfellebbeztük, döntés még nincs - sorolja dr. Balog Edina, a varrónők ügyvédje. - Közben tart az illetékességi vita a Fejér megyei és a Tolna megyei bíróságok között, ahol szintén működött az eltűnt cég. A adóhivatal, a munkaügy, a pénzügyőrség még vizsgálódik, nyilván: de eredményeikről semmit nem tudunk, dacára annak, hogy már egy év és három hónap eltelt az eljárás megindítása óta - jegyzi meg az ügyvéd.

Somogyiné Sipos Katalin, a Pro Flabilite Kft. egyik dunaújvárosi kárvallottja korábban a Berwin Ruhagyár 2005-ben felszámolt Szalki-szigeti gyárában dolgozott varrónőként: harmincnyolc éven át. Ma munkanélküli - miután társaival együtt, hosszú hercehurca után, méltányossági alapon nyilvántartásba vették. Ellátást azonban már nem kap, mivel lejárt a segély időtartama.

- Tizenhat hónapot dolgoztam ennél a varrodánál, de csak tíz hónapig voltam bejelentve: utóbb derült ki, hogy még azt a kevés pénzt is sajnálták tőlünk, amit a járulékainkra, majd a bérünkre kellett volna kiadni - mondja a végsőkig elkeseredett asszony. - Amíg megkaptuk a pénzünket, addig is mit kellett küzdeni érte. Utóbb már egymással sem tudtunk normálisan beszélni, pedig kezdetben milyen jó volt a csapatszellem! Mindannyian örültünk, hogy végre kaptunk munkát, dolgozhatunk, ha kevésért is... Most a nyolcvanéves szüleim tartanak el. Remélem ők jobban bírják majd magukat, mint én ötvenhét évesen!

Az eltűnt varroda egykori dolgozói közül néhányan újra dolgoznak - ugyanabban az épületben, ugyanazokon a gépeken, de már egy teljesen más hátterű cégnél. És, ami a legfontosabb: eddig pontosan megkapták járandóságaikat. Nagy kérdés, mi lesz a korábbi cég tartozásaival...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!