Hírek

2010.04.01. 02:29

Árvíz: Felkészülni kell, nem kapkodni

Mindenkit megérint az árvíz elleni küzdelem, még akkor is, ha az ország túlsó végéről érkezik a vészhír. Önkéntesekből még sosem volt hiány, ha beütött a baj. Mégis: jobb előre felkészülni a védekezésre, mint az utolsó pillanatokban toborozni lelkes embereket! A megyei és az adonyi védelmi bizottság is így gondolta ezt... A kiindulópont egy nagyon is lehetséges feltételezés volt: a gát átszakadt!

Pekarek János

Igaz, szoktunk mi árvízről tudósítani Dunaújvárosból, Kisapostagról is, azonban Kulcstól magaspart övezi a Duna nyugati oldalát, s itt csak a partfal és a folyam közé szorult helyek vannak kitéve a rombolásnak.

Adony viszont majdnem teljesen az árvízszint alatt fekszik, ahogy Ercsi egy része is!

Ezért rendezett március 26-27-én kétnapos felkészítő gyakorlatot Adonynál a Fejér megyei védelmi bizottság az összes érintett szervezetnek és testületnek.

A kiindulópont egy nagyon is lehetséges feltételezés volt: a 6-os főút (ami itt maga a fő árvízvédelmi gát) töltése átszakadt az adonyi gázátadó állomás körzetében, és meg kell kezdeni a lakosok, a vagyontárgyak mentését, sőt: a helyzet rosszabbodásával a teljes kitelepítést!

A városházán a megyei katasztrófavédelem, a tűzoltóság, a vízügy, a helyi árvízvédelmi szakalegység és az önkéntesek vezetői gyakorolták, mi a teendő e vészhelyzetben.

- A mentési tervek készen állnak - mondta Ronyecz Péter adonyi polgármester. - A belváros egy kis részének kivételével egy ilyen gátszakadásnál a település nagy részét elöntené a víz. Ezért délről nyúlgátakat kellene építeni, s közben a lakókat biztonságos helyre szállítani: a Kossuth utca épületeibe, vagy teljes kitelepítés esetén Iváncsára és Perkátára vinnénk őket. Ehhez rendelkezésre állnak a szállítóeszközök - sorolta a polgármester.

Ám az ár mellett a belvíz is veszélyeztetheti az adonyi házakat: a dunaújvárosi hivatásos, a baracsi és a mezőfalvai önkéntes tűzoltók ezért a házak védelmét gyakorolták a Vetus Salina utcában.

- Szerencsére az előző tulajdonos harminc centivel megemelte a telket, így minket annyira nem fenyeget az elöntés veszélye, mint a szomszédaimat - így Lévay Béla, az egyik mentett ház gazdája, nyugdíjas radiokémiaprofesszor.

-A gyakorlás is megmutatta, hogy rendkívül fegyelmezettek a közreműködők! - jelentette ki Fülep Zoltán tűzoltó alezredes, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője.

Ám az igazán látványos felkészülést a nyári gátnál láthattuk: a vízügyesek irányításával önkéntesek töltötték a homokzsákokat, erősítették a töltéseket és gyakorolták, hogyan is kell a gátakon átszivárgó buzgárokat ellennyomó medencékkel megfogni. Az egyik önkéntes a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem védelmi igazgatási szakán tanuló Kondor Orsolya volt:

- A közép-budai önkéntes polgári védelmi szakasz tagjai vagyunk. Szeretünk ott lenni, ahol a legnagyobb szükség van a segítségünkre!

- Kis hóból is volt már nagy árvíz, és nagy hó is elment már baj nélkül! - foglalta össze a témában szerzett tapasztalatait Smeller Tibor, a gyakorlás egyik irányítója. Főnöke, a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szakaszmérnöke, Kiss Jenő elégedett volt a látottakkal:

- Nagyon sok múlik az önkénteseken is: még az sem mindegy, hogy hogyan töltik meg a zsákokat, és különösen fontos, hogy tudják, hogyan kell lerakni azokat különböző esetekben! Itt ötféle védelmi eljárást gyakoroltunk.

- Az elmúlt négy év során Fejér megye húsz településén rendeztünk katasztrófavédelmi gyakorlatokat - idézte fel szűkebb pátriánk stratégiáját Szentes László, a megyei védelmi bizottság titkára. - A védekezési felkészülést nem szabad elhanyagolni!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!