Hírek

2010.01.21. 03:29

Az intézményeken spórolnának

A hatszázmillióval csökkenő állami normatívát a városi intézményhálózaton spórolná meg a dunaújvárosi önkormányzat. Növekvő költségek mellett a tavalyinál is lényegesen kevesebb pénzből kellene megélniük a közintézményeknek. De vajon képesek rá? És ha igen, honnan veszik el a fontos forintokat?

Szabó Betty

A Költségvetési Intézmények Érdekegyeztetési Tanácsának elnöke szerint az önkormányzat nem egyeztetett velük előzőleg a nyolc százalékos elvonásról. Ők már csak a második költségvetési koncepció kész tervezetét kapták kézhez.

- Az első félévben még valahogy kihúzzák az intézmények. Nyáron bizonyos energiaköltségek nem jelentkeznek, a felújításokat valószínűleg elhalasztják. A fűnyíró elv helyett egyenként kellene vizsgálni, hogy az intézmények milyen újabb terheket képesek elviselni.

A Bartók Kamaraszínház és Művészetek Házának költségvetését jelen állás szerint tizenhatmillió forinttal kurtítják meg. Azonban így is 187 millióból gazdálkodhatnak. De vajon honnan vonják el a pénzt?

- Csak a tartalmi munkától vehetjük el. Ha a sarokszámok nem változnak, akkor az idei évben kevesebb bemutatóra és kevesebb vendégelőadásra lesz keret. Az elvonás ráadásul bennünket duplán sújt, hiszen az állami támogatás az önkormányzati támogatást követi - nyilatkozta lapunknak Knódel Mária.

Az igazgató asszony hozzátette: munkatársaktól egyelőre nem válnak meg. Ám ha tartós lesz a negatív tendencia, és a finanszírozás miatt esetleg drasztikusan csökkenne a színházi események száma, valószínűleg újra kellene gondolni, hány állandó közalkalmazottra lenne szükségük.

A hivatásos önkormányzati tűzoltóságtól nem a város, hanem a kormány vont el tizenötmillió forintot:

- Szerencsére a város belátta, hogy egy ilyen központi elvonás után újabb pénzt nem lehet tőlünk helyben elvenni. Hogy őszinte legyek, jelen pillanatban magam sem látom, melyik az a terület, ahonnan egy ekkora összeget le tudnánk faragni. A jogszabályi kötelezettségeinket teljesítenünk kell - hangsúlyozta Varga Ernő parancsnok.

- Nincs leépíthető, nem kötelező feladatunk - teszi hozzá Kissné Fekete Éva, az Útkeresés Segítő Szolgálat vezetője. Tőlük 16,5 millió forintot vennének el, ha nem változik az elvonás mértéke. Marad 191 milliójuk - a hajléktalanellátásra, az átmeneti szállóra, a családsegítésre.

- Maradnak a dologi kiadások: addig fizetjük a rezsit, amíg tudjuk, aztán jelezzük a fenntartónak, hogy kiürült a kassza. Elbocsátani saját hatáskörben nem tudok (nincs is felesleges ember!), ellátást nem szüntethetek meg. Most is úgy működünk, hogy számos területen nem felelünk meg a jogszabályi előírásoknak - fogalmazott Kissné.

- Hanyatt vágott bennünket az összeg nagysága - folytatta Hubacsekné Nagy Emília, az óvodai ágazat vezetője.

- Nem látjuk, milyen feladaton tudnánk hetvenmillió(!) forintot kigazdálkodni. Ezerhatszáz férőhelyünk van, ezt most közel ötven fővel léptük túl. Hatvannégy csoport működik, egy híján háromszázan dolgoznak az óvodákban. Senkit nem tudunk elküldeni, de a dologi kiadásokból sem tudunk hetven milliót elvenni - írta le helyzetüket Hubacsekné.

- A ceruza, a papír, ami a háttérben nekünk kell, de az olvasóknak nem szúr szemet a hiánya - foglalta össze Szécsenfalviné Lukács Mária, a József Attila Könyvtár vezetője, ők milyen eszközökön tudnak majd spórolni. - Nagyon szeretném, ha a dokumentumbeszerzéseket nem érintené az elvonás. Márpedig csak ez éves szinten 8 milliós kiadást jelent.

Végül tegyük hozzá: mindez nem a teljes kör. Vannak olyan intézmények, ellátások, amelyek még csak nem is szerepelnek a táblázatban (KMI, MMK, Sportiskola, Jószolgálati Otthon, stb.). Ők azok, akik feltehetően örülnének, ha csak nyolc százalékot kurtítanának büdzséjükön.A költségvetés sarokszámairól ma döntenek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!