Hírek

2009.06.27. 02:29

...és pingpongasztal? Lesz!

Itt a vakáció - a gyerekeknek. S mivel a legtöbb szülő számára a munkahelyen nincs nyári szünet, fontos kérdéssé válik a csemeték elhelyezése. Éppen ezért a városi napközis táborban és vidéken is igyekeznek programot, felügyeletet kínálni...

Szabó Betty

- Kicsit fáradt vagyok, reggel fél nyolcra jöttem - mondja halkan a nevelőtanárhoz, Pásztohai Borbálához bújó kislány, Medgyes Evelin. Ő a nyári szünet első heteit, egészen pontosan két turnust tölt a városi napközis táborban.

A Rosti iskola alagsori helyiségeiben több kézműveskedésre alkalmas termet rendeztek be. Evelin társaival együtt színezett, mozaikokat ragasztott, aztán kicsit megpihent, ahogy ő mondja, Borbála néni védőszárnyai alatt.

- Az egyik kedvenc, ugye...?! - jegyezzük meg a tanárnőre nézve, aki év közben a Rosti iskolában tanít. Éppen ezért hatalmas élmény kicsikkel foglalkozni, valaha ugyanis ő is általános iskolában kezdte a pályát - derül ki a beszélgetés során. De aztán érkezik a válasz:

- Mindig az kap nagyobb figyelmet, annak jut kicsit több a gondoskodásból, akinek arra éppen szüksége van - mondja kedvesen mosolyogva a tanárnő, miközben a kis Evelin szőke haját simogatja.

Kutai Norbi egy színezőn ügyködött nagy figyelemmel, neki egyébként a mozi, a számítógépezés tetszett leginkább a tavalyi nyári napközis táborban. Tovább megyünk, Dobra László, a tábor vezetője közben sorolja: 
- Ezen a héten indult a tábor, de már sok jót hallottunk vissza. Az étkeztetéssel volt egy kis gond, de egyeztetünk ebben a kérdésben is. Napi nem egészen négyszáz forintot, illetve egy hétre összesen négyszáz forint úgynevezett kulturális hozzájárulást kell fizetni - tehát két hétig nem egészen ötezer forintból táborozik a csemete. Sok újdonságot szerveztünk az idei évre, az új helyszínre. Az uszoda, a kézműveskedés, a számítástechnika mellett tánc és dráma, korongozás, ha jó idő lesz, az udvaron sok sportjáték, íjászat várja a gyerekeket.

- Szeretnénk, ha azt tapasztalnák, nálunk értelmesen, jól szórakozva, jó társaságban telik az idő - mondja Dobra László, akit egy kislány támad meg a folyosón, a ping-pong asztalt követelve.

- Délutánra felállítjuk azt a pingpongasztalt - nevet a táborvezető a kislányra.

A monotípia eljárásával Rozsnyai Sándor művész-tanár ismerteti meg a gyerekeket. Máthé Lili éppen egy kígyót rajzolt, egy másik horoszkóp szerint Rák jegyű a kislány, ezért egy rák is került a kígyó mellé.

- Nagyon finom tájképeket készítettek a gyerekek. Ilyen kicsi gyerekekkel még nem dolgoztam, de nagyon ügyesek - mesél lelkesen Rozsnyai, a pólója hátán egy felirat díszeleg: Mozgásban a tudás . Nos, igen...

Az emeleten a Cin-cin lovagot egy egész teremnyi gyerek nézte kivetítőn, a teremben egy gombostű koppanását is hallani lehetett volna, akkorra volt a csend, a feszült figyelem. Hiába, no, az esős idő kedvez a filmezésnek...

A táborban készített alkotásokat egyébként hazavihetik a gyerekek. Sőt: a tánc és dráma foglalkozás résztvevői színpadi fellépésre is készülnek, előadást tartanak a többi táborozónak.

Ha nem is egész nyárra - mint a városban -, de egy-egy hétre a környékbeli falvak népművelői, pedagógusai, önkormányzati vezetői is leveszik a szülők válláról a terhet. A táborba elsősorban az alsósok jelentkeznek - a nagyobbak már cikinek tartják az ilyen közösségi bulikat.

Baracson napközis tábor volt múlt héten, most pedig a faluház művelődésszervezője fogott össze a gyermekjóléti szolgálat vezetőjével, és egyhetes partit szerveztek a társaságra vágyó diákoknak. Pompos Rita művelődésszervező mutatja a faluház emeleti szobájában berendezett kis birodalmat, ahol Horváth Imréné Rózsika vezényletével teszik próbára a kézügyességüket a táborlakók. A sarki asztalon gyűlnek a figurák - elefántok, madarak. Koll János ötlete nyomán a hét végére állatkertet hoznak létre a gyerekek a saját alkotásaikból. Az asztalnák fonalgrafikák és szőttesek készülnek. Gulyás Alexandra például összekapcsolódó szívet ábrázoló képet varrogat - az édesanyjának szánja. Tegnap telefontartót szőtt...

Természetesen nem csak kézműves foglalkozásból áll a hét. Bali János népviseletekről tartott előadást, és hagyományőrző lakodalmast játszhattak a gyere, Dénes János a fotózásról beszélt nekik, péntekre pedig dunaföldvári strandolást - rossz idő esetén városnézést - terveztek. Rossz időben kell nagyon kreatívnak lenni , mondja Pompos Rita. A népművelő szerint faluhelyen is fontos a gyerekeknek, hogy hasznosan töltsék a vakációnak legalább egy részét. A közösség jótékony hatással van rájuk, és egy idő után hiányoznak nekik a társak, a barátok. Otthon unalmas lenne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!