Hírek

2009.04.22. 02:23

Öt-hat éve van a helyi telepnek

Dunaújváros - Még a nyáron bővítik a helyi szeméttelepet, amely így is csak öt-hat évig működhet tovább. De vajon mi lesz 2015 után? Ennek jártunk utána.

Szigeti Sándor

- A dunaújvárosi lerakót az uniós elvárásoknak megfelelően átalakítjuk, vagyis műszaki védelemmel látjuk el. Ez azt jelenti, hogy egy szilárd teherbíró rétegre fóliaszigetelést helyezünk, hogy a csapadékvíz ne tudjon átszivárogni. A most használt lerakó mintegy négyhektáros. Közvetlenül mellette, tehát még a kerítésen belül egy újabb, mintegy kéthektáros területet alakítunk ki. A munkálatok várhatóan már június elején megindulhatnak, és akár már júliusban befejeződhetnek - mondta el lapunk kérdésére Keszthelyi László.

A Dunanett kft. ügyvezető igazgatója hozzátette: korábban két lehetséges megoldás közül választhattak. Az első az volt, hogy más településre viszik Dunaújváros és a kistérség hulladékát. A tekintélyes mennyiségű, évi mintegy nyolcvanezer tonna szemetet három település tudta volna befogadni belátható távolságon belül: a Pest megyei Pusztazámor, Székesfehérvár és Kecskemét.

Ez a megoldás azonban - az előzetes kalkulációk alapján - mintegy háromszáz százalékos lakossági díjemelést vont volna maga után, mivel a vidékre történő szállítás és az elhelyezés költsége lényegesen magasabb. A Dunanett kft. ezért döntött úgy, hogy inkább helyben növeli kapacitását, és bővít. Erre az önkormányzat is áldását adta.

- A szemétlerakó hely bővítése mintegy egymilliárd forintos beruházás. A költségek egy részét be kellett építenünk a díjakba. A díjemelés mértéke a helybeni bővítésnek köszönhetően azonban messze elmarad attól, mintha máshol kellene lerakót találnunk - hangsúlyozta Keszthelyi László, aki hozzátette: ha az unió által megszabott 2009. júlus 19-i határidőre nem végeznének a telephely bővítésével, az elszállításból adódó plusz költségeket átvállalják a lakosságtól.

2015-2016-tól a Közép-Dunántúli Régió közel 180 települése számára már egy regionális hulladékégető, valamint több hulladékkezelő mű és komposztáló biztosítja majd a hulladék feldolgozását. A most használatban lévő telepeket - így a dunaújvárosit is - rekultiválják, vagyis lezárják és tájba illesztik. Évi nyolcvanezer tonna szemét keletkezik helyben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!