Hírek

2009.03.12. 03:29

Gázmotorokat vegyenek!

<b>Dunaújváros</b> - Újabb népszavazási kezdeményezés indult, a gázmotorok megépítése után most az önkormányzat vételi szándékát támadják - a város ötven százalékos tulajdonrészt venne az erőművekben.

Szabó Beatrix

Bizonyára ritkán fordul elő, hogy két népszavazási kezdeményezést is indítsanak lényegében ugyanabban a tárgykörben. Nos, Dunaújváros úttörő lehet e tekintetben is: Hum János, mint magánember március 9-én kérelmet nyújtott be a jegyzőhöz az alábbi kérdéssel:

Akarja-e Ön, hogy Dunaújváros önkormányzata, illetve annak tulajdonában levő cége a város területén levő gázmotorokat működtető cégben résztulajdont vásároljon?

A téma aktuális, bár kissé megkésettnek tűnik a népszavazási felhívás: a közgyűlés ugyanis - ha sikerül egyetértésre jutni - ma dönt az adásvételről.

Pochner László független képviselő - aki a 2005. március 20-ai, eredménytelenül zárult népszavazást kezdeményezte a gázmotorok megépítése ellen - az elmúlt napokban levelet küldött minden képviselőnek, illetve dr. Kálmán András polgármesternek: így benyújtott sürgősségi indítványában azt javasolja, a város álljon el az üzlettől. Pochner egyúttal felhívja mindegyik döntéshozó figyelmét büntetőjogi felelősségükre, utalva a fővárosi ingatlanpanama ügyekre.

Pochner tavaly decemberben azt nyilatkozta, a várost e kötvényügyletből finanszírozott tulajdonrészvásárlással lényegében 7,5 milliárd forintos kár éri. Ám mielőtt szóba került volna, hogy a város esetleg tulajdonrészt vásárol, Pochner a gázmotoros erőművek jelentős mértékű extraprofit termelése miatt ostorozta a Pomázi Csaba érdekeltségébe tartozó cégeket. A képviselő a tavaly június 5-ei közgyűlésen teljesítményre, forintra lebontva elemzett, és arra jutott - mintegy 2 milliárd forint haszna van a gázmotoros erőműveket üzemeltetőnek. S valóban: tavaly 2 milliárd forintot hoztak az erőművek - tudtuk meg -, ennek tükrében viszont az önkormányzatot érő milliárdos kár víziója tűnik tévesnek.

A tevékenység nem lesz gazdaságosabb, nem ismert adat a befektetés megtérülésére, ráadásul az energia ára ezzel a lépéssel nem befolyásolható - sorolja Pochner, aki szerint a társasági szerződés eltérített szavazati arányokat tartalmaz (Energott Kft. 5380, önkormányzat 5170), holott a tulajdoni arányok egyenlőek.

Ám úgy tudjuk, ez az információ már idejétmúlt. A mai ülésen korrigálják a szavazati arányra vonatkozó tételt, a tulajdoni arányoknak megfelelően.

A vásárlás ellen szóló érvként hangzott el, hogy bár garantált osztalékfizetésről volt szó, a szerződés szerint csak akkor élvezheti a város osztalékelsőségi pozícióját, ha van annyi pénz a kasszában, hogy az évi 150-150 millió forintot kifizessék. Ám a keletkező veszteségért száz százalékban az Energott Kft. viseli majd a felelősséget, ez az elvárt hozamra is igaz. Az Energott Kft-nek jelenleg 6 milliárd forint fölötti a tőketartaléka - tehát a fizetési kondíciók sem nevezhetők bizonytalannak.

Az ötven-ötven százalékos tulajdoni arány ugyanakkor komoly kötöttséget is jelent - vélik a kontraktust boncolgatók, hiszen így ellenvélemény esetén nehéz döntésre vinni ügyeket. A jelenlegi tulajdonos által felvett hitel miatt az eszközök zálogjoggal terheltek, tehát lényegesen értéktelenebbek, mint a jelenleg elfogadott árak. Pochner szerint egyharmad értékűek. Szakértők szerint azonban egy cég valós értékének meghatározásában a jövőbeni jövedelmezőségi kilátások is fontosak - e tekintetben a névértéket piaci árnak tekinteni, vagy a zálogjogot ilyen mértékű árcsökkenési tényezőként kezelni hibás vélekedés.

Tekintve a jelen gazdasági helyzetet, nem feltétlenül volt rossz döntés a Dunaferr piaci egyeduralkodó szerepét megtörni, és alternatív megoldást keresni. A gázmotoros tulajdonrészt ráadásul vagy a város, vagy egy külföldi magánbefektető veszi meg - eladás ugyanis biztos, hogy lesz. A határozati javaslat szert az önkormányzat ötven százalékos tulajdonrészt szerez az Energo-Hőterm Kft-ben, e cég tulajdonában van az Építők úti erőmű. Az 527 millió 500 ezer forintos névértékért 1 milliárd 650 millió forintot ad a város. Ugyanúgy ötven százalékos tulajdont vásárol a város az Energo-Viterm Kft-ben, ez a társaság a Verebély úti gázmotoros fűtőerőmű tulajdonosa. Az 527 millió 500 ezer forint névértékű részért 1 milliárd 750 millió forintot fizet a város. A mintegy 3,4 milliárd forintos vételi árat az önkormányzat a 8,5 forint értékben kibocsátott kötvényekből finanszírozza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!