Hétvége

2016.12.23. 16:35

Kevesen ismerik úgy a nehézségeket, mint az orvos

Dr. Zseli József annyira sokoldalú, olyan nyitott, érdeklődő ember, akiből bármi lehetett volna az életben. Orvos lett.

Menyhárt Ferenc

Dr. Zseli József annyira sokoldalú, olyan nyitott, érdeklődő ember, akiből bármi lehetett volna az életben. Bármit magas szinten, mély alázattal és a feladat által megkövetelt alapossággal tudott volna csinálni. Orvos lett, mert abban a kis Vas megyei faluban, ahol született, a helyi körzeti orvos által szervezett elsősegélynyújtó szakkörben már gyerekként megtapasztalta, milyen nagyszerű érzés másokon segíteni.

Kevesen ismerik úgy az emberek nehézségeit, mint a körzeti orvosuk Fotó: Zsedrovits Enikő

Orvosként is sokféle karriert kínált neki az élet, a kutatástól a klinikai munkáig, de ő mégis a házi/körzeti/ családorvosi pálya mellett döntött. Annak idején még a drága emlékű Wittmann Karcsi bácsi közbenjárására került a térségbe. Dolgozott Dunaújvárosban, Pálhalmán, Mezőfalván, majd Nagyvenyimen találtak otthonra feleségével és két gyermekével. Lassan már harminc éve lesz ennek. Akkor még egy Babettával járta a településeket, és boldognak érezte magát, amikor szert tett egy Trabantra.

Sok küzdelem, nehézség van mögötte. Egészség, betegség, testi-lelki nyavalyák, sorsok iránti felelősség, és a halál is ott van az orvos munkájában: a csecsemőtől az aggastyánig, mindenki a látókörébe tartozik. Nagy szükség van a megérzésekre, az emberismeretre, az évek alatt összegyűlt tapasztalatra, és arra a kegyelemre, amit csak felülről" kaphatunk. Ezeket nem az iskolában, nem a könyvből tanulja az ember. Napjainkban sajnos, egyre kevesebben választják az orvosi hivatást, és azok sem a falusi körzeti munkáról álmodnak. Inkább a klinikai szakmák vagy a külföld felé kacsingatnak.

Gyakran már a végzés után elindulnak, mint Ábel, szerencsét próbálni, mert a munkát nehéznek, a keresetet alacsonynak tartják. Ma már elképzelhetetlen, hogy évekig gyűjtögetni kell egy autóra, nota bene! lakásra! A fiatalok elmennek pénzt keresni, aminek gyakran a hasznát sem tudják élvezni, mert közben a különélésre sajnos rámegy a családi boldogság.

De ezt akkor még nem veszik figyelembe. Mára már csak a megszállottak maradtak a pályán, akárcsak a papok esetében. Zseli doktor, ötvenhat évével a legfiatalabbak közé számít. Az orvos meg a pap a munkából hal ki, mert egyik pályán sincs a szükséges mennyiségnek megfelelő utánpótlás.

Már a negyedik ciklusban képviselő a venyimi önkormányzatban, a szociális, egészségügyi, oktatási bizottságot vezeti. Azt mondja, ebben a minőségében jól tudja hasznosítani az orvosként szerzett ismereteit, hiszen az emberek nem csak a testi bajaikról beszélnek a rendelésen a doktor úrnak. A megélhetéssel, családdal kapcsolatos dolgaikat, a helyi problémákat, az emberek közötti zavarokat is el-elbeszélik. Kevesen ismerik úgy a nehézségeiket, mint az orvos.

Talán csak a pap vagy a pedagógus. Ritkán gondolunk bele abba, milyen teher hárul rájuk, mekkora felelősséget rakunk a vállukra, mennyi energiát igényel tőlük a mások bajának meghallgatása! Eszébe jut ez valakinek, amikor bírálja, netán mások előtt meggondolatlanul ócsárolja a munkájukat? A doktor úr nem panaszkodik, bírja a nehézségeket: a betegek a főnökeim, mondja, és én szeretem a főnökeimet.

Amikor nem dolgozik, zenét hallgat, zenei esteket szervez a nyugdíjasoknak, fényképeket, valamint videofelvételeket készít, ha kicsit kimerültebbnek érzi magát, kapja a nordic walking botjait, és gyalogol egy pár kilométert. De porszívózni is szeret. Tagja a Magyar Csillagászati Egyesületnek, közlései szép számban jelentek már meg szaklapokban.

Az eget kémleli és fényképezi, mert Nagyvenyimen is gyönyörű az égbolt mondja, miközben elkápráztató fotóit mutatja - napfoltokról, a Holdról, a különböző csillagrendszerekről. Az univerzumot vizsgálgatva az ember megérzi azt a erőt, ami ezt az egészet létrehozta, és kicsit átértékeli a saját erejét, képességét, jelentőségét is. Nem minden rajtam múlik, nem én vagyok a kezdet és a vég, amit én nem tudok megoldani, azt más, nálam sokkal hatalmasabb erő kormányozza

Zseli doktort hallgatva, szellemiségéről egy gyönyörű szép Ady idézet jut az ember eszébe: És hogyha néha-néha győzök, Ő járt, az Isten járt előttem, Kivonta kardját, megelőzött."

Albert Schweitzer: A példamutatás nem a legfontosabb dolog, amivel másokat befolyásolhatunk - hanem az egyetlen.

Sorozatunkban olyan embereket, sorsokat mutatunk be, amelyek példaként szolgálhatnak kortársainknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!