történet

2018.09.03. 15:00

Égből pottyant gondolatok

A szeretet, a harmónia fölülírhat minden negatív érzelmet…

Molnár Éva Zsófia

Fotó: Pixabay

Vannak az életnek egyetemes témái. Amik mindenki életútján szerepet játszanak. Lehet, hogy csak spontán tapasztalatok, de előbb-utóbb érdemes rájuk mélyebben figyelni… A szekér A férfi már túl volt három házasságon, öt gyereken. A nőnek, bár élete derekán járt, komoly kapcsolata még nem jött össze. Pedig már régen szeretett volna családot, gyerekeket. Amikor mesélt a férfiról – hát… óvatosságra intettem, mint minden barátnője. Vártunk, ők találkozgattak. Aztán összeköltöztek. Majd végre megismertem a férfit. Mesélt, hogyan neveli kamasz gyerekeit, milyennek látja a barátnőmet. Elbeszélte, milyenek voltak a házasságai, min buktak el. Milyenek voltak a nők, hogy viselkedett ő, mennyit kocsmázott a barátaival – főleg, ha otthon nem érezte jól magát. Ki is fejtette: „Ha otthon jó a töltött káposzta, miért mennél a szomszédasszonyhoz vacsorára?” Arra is rájött: „Olyan nőt érdemes választani, aki képes valódi szeretetre. S most már jobban látom, ki az!” Én jeleztem a barátnőmnek, hogy felőlem „zöld utat” kapnak! (Persze, ki vagyok én? De nekem már megfontoltnak tűnt a férfi, nem holmi „csinálok pár gyereket, és majd lelépek” típusnak.

Látszott, hogy nem csak elszúrta, elszúrták a kapcsolatait, tanult is belőle… Mi mást tehetnénk azzal, ami nem sikerül?...) Öszszeházasodtak, és láthatóan örültek egymásnak. Jól megvoltak. Egyik „receptjüket” hamarosan hallottam: „Mi nem fekszünk le úgy, hogy az aznapi konfliktusunkat meg ne beszélnénk! – A barátnőm még hozzátette: „Sokszor várnom kell, mert hirtelen haragú a párom. Eltelhetnek tíz percek, fél órák, mire lecsillapodik.” Erre a férfi: „És lehet, hogy sokáig kell beszélgetnünk, mire megértjük egymást. Lehet, hogy pár órával kevesebbet alszunk, de haragos szívvel nem fekszünk le, s utána mindketten istenien, akár egymás karjaiban alszunk el. Nem mondták, de érezték: a szeretet, a harmónia fontosabb a haragnál – s pár óra alvásnál is… Mostanában is elbeszélgettünk, és mesélte a férfi: „Egy párkapcsolat olyan, mint egy szekér: két ló húzza. Ha csak az egyik viszi, előbb-utóbb az kipur can. Ha mindkettő húzza, de két irányba, a szekér törik ketté…” De akár éjszakai órákat is beáldozva, ez a szekér egy irányba haladt, és két ló együtt húzta: ma lettek tízéves házasok.

Vezető képünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!