Hétvége

2010.07.17. 02:27

A Hagymaháztól a Zsongó bárkáig

A fehérvári Vörösmarty Színház zártkörű évadzáró ülésén ő kapta meg a teátrum vezetésének díját. Utólag már nem sajnálom, hogy a sajtó nem lehetett jelen az elismerés átadásánál, hiszen így otthonában látogathattam meg Kelemen István színművészt, és megismerkedhettem elbűvölő családjával is.

nincs nev

Enikő, István felesége végtelen türelemmel hozza rendbe a frizuráját újra meg újra, és arra is van gondja, hogy sietve megfésülje, felöltöztesse Berta kedvenc babáját... Az okos, szelíd, visszafogott Csanád - Berta bátyja - is udvariasan üdvözöl bennünket, s ha megunja a felnőtt társaságot, bevágtat a házba.

Ebben az idilli, marasztaló környezetben jólesik leroskadni az asztal mellé. A családfőt, Istvánt először a díjról faggatom, amit emlékezetes stúdiószínházi produkciójáért, Karinthy-estjéért kapott. Az Utazás a koponyám körül színpadi változatát Benedek Miklós színész-rendező írta, és állította színpadra. Benedek - aki érezhetően mindent tud Karinthyról - a szövegkönyvbe beemelt részleteket Karinthy Frigyes más írásaiból, és az író-utódok, Cini és Marci visszaemlékezéseiből is. Kelemen István játéka pedig képes megidézni azt a különös kettősséget, ami Karinthy művének sajátossága: a betegség, a kiszolgáltatottság tragikumát, és a minden másképpen van furcsa érzését, az elsöprő jellegzetes humort, iróniát és öniróniát...

- Nem számítottam a díjra, hiszen új vagyok még a színházban, tavaly szerződtem a társulathoz - mondja István, aki örül, hogy ez az est az új évadban is műsoron marad. Karinthy művével, alakjával főiskolásként találkozott először. Ez a mostani annak a nagy sikerű, húsz évvel korábbi előadásnak egy teljesen új változata. A produkció korábbi verziója rettenetesen nehéz periódusban született. Istvánt súlyos autóbaleset érte, a lelki és fizikai megrázkódtatások közepette még az a kérdés is felmerült: tudja-e folytatni a pályát? A színművészetis osztálytársai már javában próbáltak, ő a betegség miatt kimaradt a készülő vizsgaelőadásból. Ekkor találkozott össze a főiskola tanárával, Benedek Miklóssal, aki eredetileg a korán elhunyt Őze Lajosnak írta a szövegkönyvet. István számára örök rejtély marad, miért ajánlotta fel neki Benedek a lehetőséget, hogy ebből csináljon vizsgaelőadást - de ami a lényeg: olyan sikert hozott, hogy a vizsga után még sokáig játszotta a produkciót a budapesti Játékszínben...

A kiváló indulásnak szakmai kapcsolatokat is köszönhet: a Játékszín igazgatója, Balázsovits Lajos azokban az években is hívta szerepelni, amikor a szabadúszók bizonytalan sorsát élte. Nem titkolja, fájó pont volt az életében, amikor meg kellett válnia a profilt váltó, zenés teátrummá alakuló Madách Színháztól. Mert ő közösségben, társulatban érzi jól magát: ezért is szerződött tavaly boldogan Fehérvárra. A Vörösmarty Színház tagjainak többsége Pesten él. Ő azonban előbb lett gárdonyi lakos, mint fehérvári színész:

- A nagyszüleimé volt ez a telek, amire ház gyanánt egy kisbuszt állítottak: nyaranta jártunk ide. Aztán a Teleki tér környékét Pesten nem ítéltük ideálisnak, főleg a gyerekek számára. Ezért kezdtünk itt építkezni - meséli.

Amikor ideköltöztek, István még rengeteget játszott a Madáchban, felesége viszont gyesen volt Csanáddal. De az agilis, tűzrőlpattant, közvetlen Enikő nem sokáig maradt társaság nélkül: gyorsan barátokat szerzett a környéken. Csatlakozott a Zsongó Bárka Egyesülethez, amelyet a tó környéki kisgyerekes családok közössége hozott létre. Akadnak közöttük pedagógusok, művészek, sportolók, és számtalan kreatív, játékos foglalkozást szerveznek kicsiknek és nagyoknak. Enikő - akinek hivatása óvodapedagógus - örömmel kapcsolódott be a szervezésbe, és vitte magával Istvánt is, aki ha kell, színészként közreműködik, ha kell, székeket pakol...

Enikő nyaranta tábort is szervez egy pedagógus kollégájával: tavaly, amikor Mátyás király kora volt a téma, István és öttusázó barátja bajvívást is bemutatott a gyerekeknek. A sportoló teljes vértezetben, szakszerűen szúrt, mire István átéléssel a sebhez kapott - és persze gondoskodott művérről is. A produkció túl jól sikerült: a kisebbek sírni kezdtek - meséli a házaspár, ezért az idén nem ismételnek.

A házaspár a makói Hagymaház avatásán ismerkedett meg: mesélik, szerelem volt az első látásra. Láthatóan összhangban vannak akkor is, ha munkáról van szó. Amikor István szabadúszó volt, gyerekelőadásokat is létrehoztak együtt: így könnyebb is volt elviselni a (lét)bizonytalanságot. Megalapították otthon a Keli stúdiót: István televíziós csatornáknak készít hangalámondást, és interneten küldi el. De persze, Kelemen István számára a legfontosabb most a fehérvári színház, ahol azt reméli: szintén végleges otthonra lelt. Akárcsak a tókörnyéki kis házban...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!