Hétvége

2013.02.15. 15:47

Fertelmes szavaink

Egy színész játszik a testével, az arcával, egész – hogy szokták ezt mondani? – gesztusrendszerével.

Kocsis Noémi

Minden rezdülésében ott van a mondanivaló, és ha a mondanivaló is jó, a néző elégedetten dől hátra a darab végén: tenyere pirosra tapsolt, elméje virgonc és ernyedt, gondolati szabadsága lerázta rabláncát... Csak azért csűröm-csavarom ennyire, mert éppen egy fészbukos csapat oldaláról jövök, ihletetten. Nem mások ők, mint a Legfertelmesebb szavak és szókapcsolatok börzéje csapat. Ilyen is kell, kétségkívül.Mert beszélünk. Kifejezzük magunkat. "Banántot veszünk, dekkolunk a placcon, aztán húzunk a rákba. Vagy a vérbe, kinek mi tetszik. Hülyét kapunk. Megkérdezzük a gyógyszerészünk kezelőorvosát, mi a pálya ilyenkor.

A kivétel erősíti a vakbelet, mondja ő."Hihetetlen a magyar nyelv. Például bemutatkozáskor. B. nejem, párom, ekszem. Utánfutóm. Hadd mutassam be Julist, ő az állandó jellegű kapcsolatom.Aztán ott a politika. Az mindig ott van. Tokkal, Vonával. Zuhanunk, mint a negyedéves dzsídípí. Különös fából vagyunk mi gyúrva.Hát hogy lehet ezt elmondani angolul, franciául, óperzsául? Ilyen egyszerűen valószínűleg sehogy. Csak kimondunk egy ismerős szót, s máris több százan tekergetik, macerálják megannyi Kazinczyé e hon! Nem lennék az akadémiai szótárbizottság helyében. Befejezik a több kötetes szakmunkát és az máris majdnem-elavult. Apropó: azt tudják, hogy hívják mostanában az ismert márkájú magyar édességet? Borjú csokoládé...Na itt álljon meg a fáklyás nászmenet, mondta a színész, mielőtt összehúzta volna a nagyfüggönyt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!