Kézilabda

2022.07.07. 20:35

Császár hazatért, ő lett az újonc Cegléd szakmai igazgatója

A dunaújvárosi férfi kézilabda utánpótlásműhelye korát meghazudtolva, számos tehetséget fedezett fel és nevelt ki működése során. A Dunaferrnek, majd a magyar élvonalnak és a válogatottnak játékosok sokaságát adva. Az egyik legismertebb név Császár Gábor, aki itthon és Európában is sztárklubokban szerepelt, utóbbi éveit Svájcban játszotta. Most azonban hazatért családjával, és sokak meglepetésére a Cegléd szakmai igazgatója lett, így pályafutását várhatóan befejezi, de azért teljesen nem zárja ki, hogy még pályára lép.

Gallai Péter

Császár a Dunaferr aranyérmének húszéves évfordulója alkalmából tartott dunaújvárosi ünnepi összejövetelen Fotó: SzZsE

Fotó: Zsedrovits Enikő

Dunaújváros - Kilencévnyi légióskodás után tért haza Császár Gábor, aki a tervei szerin felhagy az aktív játékkal, miután az NB I.-be visszajutó HÉP-Cegléd szakmai igazgatója lesz – derült ki mindez az M4 Sporton megjelent interjúból. 

Az 1984-es születésű Császár 14 éves korában került Dunaújvárosba a celldömölki iskola sporttagozatos osztályából. A Vas megyei Kenyeriből származó játékos a Dunaferr­nél robbant be az élvonalba, 2004-ben innen debütált a válogatottba, összesen 247-szer öltötte magára a címeres mezt. 
– Engem itt tanított meg Imre Vilmos az alapokra, sok helyen és jó közegben szerepeltem, s úgy indultam el utamra, hogy felkészített mindenre. Ezért gondolok mindig hálával ezekre az évekre, ezúton is köszönöm mindenkinek, akinek része volt benne. Dunaújvárosba kisgyerekként érkeztem és férfiként távoztam 2007-ben. Hamar felnőtté kellett válni, hiszen egyedül voltam, nem volt egyszerű. Az utánpótlásrendszer, a tehetségkutatás évekkel megelőzte korát. A mai akadémiák úttörője volt, amit lefektettek a Dunaferrnél, fantasztikus szakemberekkel, akik engem is felfedeztek, azaz nem csak a pénzen múlt – mondta korábban lapunknak adott interjújában, és akkor megjegyezte, ha egyszer olyan pozícióba jut egy klubnál, akkor ezt a módszert szeretné meghonosítani, mert követendő példa, aminek eredményét ő és sokan mások igazolják. 

2007-ben légiósnak állt, Dániába, a Viborghoz igazolt, aztán a spanyol Cantabria, a francia Chambéry, a Veszprém, a Paris Saint-Germain, a svájci Kadetten Schaffhausen és Amicitia Zürich játékosa volt. Utóbbi klubbal egy súlyos sérülés után a 38 éves irányító az idény végeztével közös megegyezéssel szerződést bontott. 
Császár az M4 Sportnak szerdán adott interjújában arra a kérdésre, látjuk-e még a pályán, nem tudott egyértelmű választ adni. Bár nem zárta ki a folytatás lehetőségét, vélhetően befejezi aktív pályafutását. Úgy próbálták meg összehozni a csapatot, ne legyen rá szükség, hogy be kelljen szállnia. – Összetett munka lesz, még sok kérdés van, szerencsére abban a fázisban érkeztem Cegléd­re, amikor az építkezésről szól a projekt – mondta az egykori irányító, aki sportmenedzseri diplomával rendelkezik, s bár szóvá tették neki, hogy miért nem nagyobb klubhoz ment, úgy érzi, még neki is tanulnia, fejlődnie kell. Kitért rá, ha össze tudja egyeztetni munkájával, szeretné magát kipróbálni a sportdiplomáciában is. 
– Az észszerű konfliktusokat felvállalom, mert tudom, hogy működik a szakma, de szeretnék mindig korrekt lenni. A cél, a harmadik évre NB I.-es csapat legyen a Cegléd, stabil háttérrel, ahova a magyar játékosok szívesen jönnek, mert jó szakmai munka folyik – mondta el céljairól Császár Gábor. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában