Kajak-kenu

2022.05.01. 22:23

Máthé Krisztián bronzérmes lett

Máthé Krisztián a DKSE versenyzője (a felnőtt Kajakosok mezőnyében egyesben állt rajthoz a 2022. évi Világjátékok kajak-egyesek válogató versenyén. A verseny a Deseda tavon került megrendezésre 2022. április 30-án, Kaposváron.

DKSE

A Világjátékok egy „Olimpiai szintű és presztízsű” esemény azon sportágak számára, amelyek az olimpián nem szerepelnek. Így, a kajak-kenu maraton szakágát képviselők számára is, azonban itt fontos kiemelni, hogy kizárólag a férfi kajakosok és a női kajakosok egyéni számát rendezik meg az angliai Birmingham-ben, a kenusok számára ez a lehetőség nem adatik meg.

Fotó: Muzslay Péter

A verseny nagy presztízse és ennek megfelelően támogatottsága, valamint díjazása miatt minden országban rendkívüli érdeklődésre számított a verseny kvalifikációs szakasza, így Magyarországon sem csak a maratonisták, hanem bizony a sprinterek, azaz a síkvízi kajakos versenyzők is ringbe szálltak a győzelemért. 

A férfi egyesek viadalában Máthé Krisztián és nagy ellenfele Boros Adrián – aki a kvótát megszerezte ebben a számban 2021-ben – mellett rajthoz állt az a Noé Bálint, aki 5000 m-en, a síkvízi sprint Európa-bajnokságon korábban Európa-bajnok lett - megelőzve pl. azt a rendkívüli klasszis portugál Fernando Pimentát, aki szinte verhetetlennek számított a korábbi évek 1000m-es, azaz olimpiai versenyszámaiban, és az a Varga Ádám, aki a tavalyi tokiói olimpián Kopasz Bálint mögött a férfiak 1000m-es futamában olimpiai ezüstérmes lett. Szóval, izgalmasnak ígérkezett a verseny, nem lehetett tudni, hogy a síkvizes versenyzők vajon hogyan birkóznak meg a 30km-es távval, amelyben nyolc futószakasz is be volt iktatva.

Fotó: Muzslay Péter

A végeredmény végül meglepő is, meg nem is. Meglepő, hogy míg a nagy várományos Boros Adrián csak a negyedik helyen ért célba, mintegy közel három perces lemaradással, addig a győzelmet Noé Bálint szerezte meg, aki mögött kicsivel ért csak célba Varga Ádám és őt követve, mindössze nyolc másodperccel elmaradva Máthé Krisztián (aki a klasszikus maratonisták között toronymagasan győzött). Ez a „győzelem” fontos fegyvertény lesz az idei maratoni Európa-és Világbajnoki válogató versenyeken, azonban a Világjátékokra való kijutásban a válogatási elvek alapján valószínűleg már nem lesz elég a kijutásra. 

Máté Krisztián rendkívül keményen és felnőtt férfihoz méltó módon versenyzett, és az elmúlt évek legjobb formáját mutatta.

A bronzéremhez gratulálunk!

F

otó: Muzslay Péter

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában