Hajrában a munkálatok

2020.11.15. 20:00

Új létesítményt használhatnak a Dunaújvárosi Acélbikák hokisai

Manapság elképzelhetetlen, hogy a különböző sportágak a tudomány eredményeit ne vegyék figyelembe, akkor, amikor a játékosaikat képzik. Leginkább az utánpótlás-nevelésre érvényes ez. Az egyik „csodaszer” a metodikai központ.

Agárdy Csaba

Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

Dunaújváros

A jégkorongozók metodikai központot is használnak, igaz, ez még Magyarországon nem elterjedt, kevés klubnak van lehetősége egy ilyen felépítésére.

Az elsőt a káposztásmegyeri Jégpalotában (most Vasas Jégcentrum) adta át a Magyar Jégkorong Szövetség. 2010-ben állami beruházásként jött létre a 440 négyzetméteres központ. A centrumban a legmodernebb képességfejlesztő eszközök mellett izom- és ügyesség-, valamint egyensúly­érzék-javító gépek állnak az edzők és sportolók rendelkezésére. Fontos egészségügyi berendezéseket is használnak és tesztelnek. Az oktatási helyiségben az utánpótlás-játékosok, az edzők és bírók folyamatos képzése történik, emellett a szakmai anyagok, a cikkek, videók elkészítésén is hangsúly van (a centrumhoz ugyanis szakkönyvtár is tartozik).

Korcsolyázógépen, illetve jégen nyílik lehetőség a jégkorongozók korcsolyázó technikájának elemzésére, majd az elkészült kimutatást kézhez kapja a játékos klubedzője, mellékelve hozzá a javasolt technikai feladatokat. A felsőbb korosztályoknál már a korcsolyázás közbeni korongvezetés, lövés is helyet kap a programban – ugyancsak a korcsolyázógép segítségével. Tehát láthatjuk, milyen hasznos egy ilyen központ, amely időközben átköltözött a Tüskecsarnokba.

Oktatóterem is készült az elméleti képzésnek

Az utóbbi években egyre több klub ismerte fel a metodikai központ jelentőségét: a DVTK Jegesmedvék szlovák extraligában induló együttese még egészségügyi centrumot is létrehozott, az ország talán legfejlettebb központját felépítve. Győrben a közelmúltban adták át a Nemak Jégcsarnokot, ide is építettek egy modern oktatótermet. Sőt, már Erdélyben is van egy, a magyar állam segítségének köszönhetően. A Hargita megyei Csíkkarcfalván adták át a Székelyföldi Jégkorong Akadémia orvosi és módszertani központját, amely a magyar állam 640 millió forintos támogatásával épült fel, és minden igényt kielégít. Az épületben szárazedzések lebonyolítására alkalmas edzőterem, szintetikus jeges felülettel burkolt korcsolyapálya, korcsolyagép, a lövéstechnikát és bottechnikát fejlesztő eszközök, valamint Románia egyik legmodernebb sportorvosi központja kapott helyet.

Dunaújvárosban évek óta tervezik a metodikai központ létrehozását, és úgy tűnik, hogy célegyenesbe került a beruházás.

A tegnap délelőtti edzés után a konditermet költöztették a játékosok. Képünkön Németh Péter

A Dunaújváros Stadionba a jégcsarnok felől „beágyazódó” épület területét még az előző önkormányzat biztosította a dunaújvárosi hokisok számára. Azari Zsolttól, a DAB elnökétől megtudtuk, a klub finanszírozta a teljes beruházást (taopénzből). A legmodernebb felszereltsége lesz a központnak a speciális műjég (korcsolyázó- és lövésgyakorlatok végzésére lesz elsősorban alkalmas), emellett konditerem, tornaterem (is) üzemel majd a létesítményben. A központ korszerűségéről sok mindent elárul, hogy a villamos energiát napelemek biztosítják majd.

Most már tényleg az utolsó simításoknál tartanak a kivitelezők, a takarítási feladatok elvégezve, a kisebb hibák kijavítva, már csak be kell üzemelni a sporteszközöket – ebben tegnap a játékosok is részt vettek edzés után, sőt, a konditermet ki is próbálták.

Azt már említettük, hogy ütőtechnika, a korcsolyázó-képesség, a korcsolyázó-technika fejleszthető alaposan a centrumban, de a sérültek rehabilitációjában is jó szolgálatot tehet majd a létesítmény. Oktatóterem is lesz, ahol a játékosok az elméleti képzést kapják meg.

Egyelőre a hokisok használják a központot, de mivel nem csak speciális jégkorong-fejlesztésre alkalmas felszerelések találhatók a létesítményben, más sportágaknak is fel tudják ajánlani használatra. Sőt, a nagyközönség számára is megnyitják, és megpróbálják üzleti alapon működtetni – ez kötelességük is.

Ami a lényeg: néhány nap, és a hokisok teljesen birtokba vehetik az új létesítményt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában