Hajduéknak nem sikerült dobogóra állni kétszázon

2018.08.24. 21:54

A Dunaferr SE versenyzője a rövidebb páros távon szerepelt pénteken

A magyar kajak-kenu sport kétszázadik, majd az azt követő világbajnoki aranyérme is megszületett a portugáliai seregszemle pénteki versenynapján, amelyen a Dunaferr SE sportolója, Hajdu Jonatán is érdekelt volt a C–2 200 méter fináléjában, illetve Kiss Balázs a C–4 500 középfutamában.

Gallai Péter

Montemor-o-Velho, 2018. augusztus 24. A ezüstérmes lengyel Justyna Iskrzycka és Paulina Paszek, a gyõztes Csipes Tamara és Medveczky Erika, valamint a bronzérmes német Sarah Brüssler és Melanie Gebhardt (b-j) a nõi kajakpárosok 1000 méteres döntõjének eredményhirdetésén a portugáliai Montemor-o-Velhóban zajló kajak-kenu világbajnokságon 2018. augusztus 24-én. MTI Fotó: Kovács Tamás

Az első győzelem a kajakozó Bodonyi Dóra nevéhez fűződött, aki az 1000 méteres versenyben nyert magabiztosan, s ezzel megszerezte a magyar kajak-kenu sport 200. aranyérmét a gyorsasági szakágban. Később a 29. születésnapját éppen pénteken ünneplő Csipes Tamara és Medveczky Erika kajakos duó­ja ugyancsak 1000 méteren lett első. A harmadik magyar érmet, egy bronzot a kajakozó Nádas Bence szerezte 500 egyesben.

A győztes Csipes Tamara és Medveczky Erika a női kajak párosok 1000 méteres döntőjének eredményhirdetésén Fotó: MTI/Kovács Tamás

– Pontosan azt csináltuk, amit szerettünk volna. Az elmúlt 18 évben nagyon sok rossz élményem volt csapathajóban, persze voltak jók is, de párosban főleg rosszak. Ezek után nagy felüdülés nem úgy beülni a hajóba, hogy csak evezzük végig, hanem úgy, hogy élvezzük – ez nagy könnyebbség, hogy szeretünk együtt kajakozni – mondta Csipes Tamara a szövetség honlapjának.

Szintén éremért szállt harcba C–2 500 méteren a Dunaferr SE képviselője, Hajdu Jonatán, illetve az újpesti Fekete Ádám kettőse. A páros ugyan folyamatosan építkezik az 1000 méter felé – az olimpiáról kikerült a 200 méter, ezért kellett váltani –, a sprinttávon azonban továbbra is a legjobbak tudnak lenni idehaza. Ezt a nemzetközi mezőnyben is meg akarták mutatni, s Hüttner Csaba szövetségi kapitány is azt mondta a verseny előtt róluk, képesek lehetnek a dobogót elérni mindkét számban. Ennek alapja lehetett az is, hogy a páros 2017-ben egyaránt bronzérmes volt a vb-n és az Európa-bajnokságon.

A mostani verseny legnagyobb esélyeseinek az oroszok számítottak, de a belorusz, spanyol egységre is oda kellett figyelni. A mozambiki és japán páros viszont nem tartozott ebbe a kategóriába. A rajt után a magyar egység a középmezőnyben haladt, az oroszok diktálták elöl a tempót. A táv felénél az ötödik helyért voltak csatában a fiúk, s hiába nyitottak nagy hajrát, nem sikerült előrébb lépniük a célig, bár nagyon szoros volt a befutójuk a végül előttük záró spanyolokkal. A versenyt némi meglepetésre a Saladukha, Makhali fehérorosz egység nyerte meg, az oroszok elé még a lengyel hajó is bejött.

A futam után elértük Molnár Gergelyt, Hajdu edzőjét, aki ezúttal nem tarthatott tanítványával, itthon szurkol neki és klubtársának, Kiss Balázsnak.

– A páros három hetet Szolnokon készült, ami után azt lehetett tudni, hogy jól mentek a dolgok. Némileg csalódás most ez az ötödik helyezés, próbáltam elérni Fekete edzőjét, hogy megbeszéljük a történteket, de még nem sikerült. Azonban azt nem szabad elfelejteni, hogy ez egy elég irreális körülményeket produkáló pálya, a jobbos szél szokás szerint fújt, nem tudni, milyen nehézségekkel kellett megküzdeniük a fiúknak a futam közben. Mivel tavaly már dobogóra álltak ebben a számban, most is elérhetőnek tartottam ezt. Azonban ez már a múlt, nagyon remélem, 500 méteren tudnak javítani, és az a szám jobban sikerül. Ugye ők most 200 métertől haladnak az 1000 felé, az átállás felénél tartanak, ezért lehetek bizakodó a fél kilométer előtt – fogalmazott lapunknak. A C–2 500 méter előfutamai ma következnek.

Ám ezzel még nem volt vége a dunaújvárosi érdekeltségű számoknak, az esti középdöntők során, C–4 500 méteren Kiss Balázs mellett a Sarudi Pált, Takács Mihályt és Kiss Tamást soraiban tudó magyar négyes indult a döntős szereplésért. A futamban négy hajó volt érdekelt, így egy rivális megelőzése már a finálét jelentette volna. A kvartett 250 méternél a románok, fehéroroszok mögött harmadikként lapátolt, ám semmit nem bíztak a véletlenre Balázsék, kiváló hajrával sorra előzték meg riválisaikat, így az első helyen zártak. A döntőt szombaton délután rendezik.

A magyar válogatott Suba Róbert paraezüstérmét is beleszámítva két arany-, egy ezüst- és egy bronzéremnél jár a világbajnokságon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában