„Egy melós csapat verte a Barcelonát”

2018.04.14. 15:20

A LEN Kupa megnyerésével sporttörténelmet írtak női vízilabdázóink

A görög Olympiakosz Pireusz ellen győzött a LEN Kupa fináléjában női vízilabda csapatunk.

Szabó Szabolcs

 

LEN Kupa döntő

Olympiakosz Pireusz – DUE-Maarsk Graphics 11-13 (4-4, 1-3, 4-3, 2-3)

Olympiakosz Pireusz: Diamantopulu, E. Plevritou 1, Eggens 3, Eleftheriadou, Manolioudaki, Avramidou 4, Asimaki 1, M. Plevritou, Emmolo 2, V. Plevritou, Tsoukala, Myriokefalitaki, Stamatopoulou (kapus). Vezetőedző: Theocaris Pavlides.

DUE-Maarsk Graphics: Aarts – Szilágyi 3, Vályi F., Gurisatti 2, Horváth, Mahieu 1, L. Luka, Garda 4, Ziegler 1, Brezovszki, Mchunu 2, Kiss A. (kapus). Vezetőedző: Mihók Attila.

A LEN-kupagyőztes csapat:

Laura Aarts, Brezovszki Gerda, Garda Krisztina, Gurisatti Gréta, Horváth Brigitta, Huszti Vanda, Kiss Alexandra, Geraldine Mahieu, Hlengiwe Mchunu, Lara Luka, Szilágyi Dorottya, Vályi Fanni, Vályi Vanda, Ziegler Diána – vezetőedző: Mihók Attila

Számos emlékezetes próbálkozás után végre sikerült: nemzetközi kupában is diadalmaskodott a dunaújvárosi női pólócsapatunk, amely szombat délutáni sikerével aranybetűkkel irt sporttörténelmet.

Így értékelt lapunknak az aranycsapat trénere, Mihók Attila:

- Az az igazság, hogy még engem is meglepett a csapatom. Tudni kell, hogy az általunk ma egy nagyon színvonalas találkozón megvert Olympiakosz Pireusz a sportág Barcelonájának számit. Értem itt e klub anyagi lehetőségeit, a menedzsmentjét és a játékospolitikáját is. A görög csapat Euroliga döntőt játszott tavaly, és idén is egy hajszállal maradt le a négyes fináléról. Tényleg egy igazi tőkeerős sztárgárda. Mi ellenben egy melós csapat és klub vagyunk, amely hosszú évek munkájával fiatal tehetséges játékosokat próbál meg felépíteni. A meccs előtt azt mondtam a játékosoknak: vagy ők, vagy mi, azaz világsztárok ellen kell megmutatni mit is tudnak. Hát úgy érzem megmutatták. Koncentráltan, önbizalommal és fegyelmezetten játszottak – gyakorlatilag mindent megvalósítottak, amit az öltözőben megbeszéltünk. Góljaink 80 százalékát átlövésből szereztük a világ egyik legjobb kapusának és valóban mindenki hozzátette a részét e sikerhez. Ha pusztán csak a szakmai részt nézem: semmilyen racionális oka nem volt a győzelmünknek. Én is ismerem a Pireusz játékosnévsorát, lehetőségeit. Ráadásul nélkülöznünk kellett Vályi Vandát, sokszor azon is töprengtem előzetesen, miként fogjuk bírni a négyed negyedet. Hát bírtuk, fantasztikusan sikerült számunkra ez a LEN Kupa finálé.

Mihók Attila számos nemzetközi döntőt vívott már klub és válogatott szinten is, ám szombaton először emelhette magasba a kupát…

- Nem is igazából tudom, miként is kell egy ilyen diadalt megélni. Pályafutásom során számos alkalommal vívhattam nemzetközi kupában és válogatott tornán döntőket, ám legjobb esetben is rendre csak az ezüstérem jutott. Persze ezek is nagyon fontos sikerek, hiszen kőkeményen megdolgoztunk azokért a szép eredményekért is. Őszintén szólva egy kicsit le is mondtam már arról, hogy ezt valaha megéljem. Tehát számomra nagy nap ez a, ami, amely most inkább egyfajta összegzésre késztet, de biztos hatalmas energiákat mozdít meg a folytatáshoz. Az biztos, hogy nagyon kellett már az egyesületünknek is egy ilyen kimagasló siker, hiszen a nemzetközi porondon is visszaigazolta, hogy talán nem járunk rossz úton, működik a filozófiánk, pedig, és ezt itt most el kell mondanom, számos alkalommal éltünk meg nehéz éveket, rendre új és új csapatot kellett építenünk és olyan vetélytársakkal felvennünk a versenyt, aki teljesen más anyagi lehetőségekkel bírnak.

Női pólósaink hat nap alatt, három élet-halál meccset húztak be sikerrel, de még hátra van a magyar bajnoki finálé, ahol az Euroliga döntős UVSE lesz az ellenfél.

- Először is nagyon köszönjük az UVSE-nek a biztatást és gratulációkat. Ők a jövő héten vívjak a nemzetközi torna fináléját, természetesen szorítunk a sikerükért! A csapat vasárnap délelőtt érkezik haza, a jövő hét pedig regenerálódásé, aztán megpróbálunk újra felpörögni, az idei szezonban már sokadszor. Szeretnénk a magyar bajnoki döntőben is bizonyitani, a legjobb formánkat hozni és akkor ott is bármi megtörténhet.

Garda Krisztina csapatkapitány pedig így foglalta össze gondolatait a győztes derbit követően az mvlsz.hu-nak adott nyilatkozatában:

- „A jobbik csapat nyert. Nem feltétlen a vízilabda-tudásra gondolok, hanem a csapatmunkára, arra, hogy nálunk mindenki a szívét, lelkét odatette a medencében. Büszke, nagyon büszke vagyok erre! Olyan erőket mozgósítottunk, amit hihetetlen érzés volt megélni. A világ egyik legjobb klubcsapata volt az ellenfelünk, akinek az Euroliga négyes döntőjében lett volna a helye – látszott rajtuk, ha már így alakult, itt akarnak mindenképpen nyerni, de mi megállítottuk őket. A mérkőzés egy nagy adrenalinbomba volt a vízben, a kispadon, a nézőtéren egyaránt – köszönöm mindenkinek, aki eljött ide Mataróba is szurkolni nekünk, már-már úgy éreztük, otthon játszunk. De tudjuk, odahaza is mennyien szorítottak nekünk, nagyon jó, hogy örömet okoztunk nekik is. És feltétlen megemlíteném edzőnket, Mihók Attilát is külön, aki hosszú-hosszú évek óta dolgozik egy ilyen sikerért, aki kilenc évet várt most arra, hogy újra döntőzhessen csapatával. Örülök, hogy most nyert, nagyon megérdemelte. Mondatnám, hogy a szezon megkoronázása ez, ami egyrészt igaz is lenne, de másrészt előttünk még a bajnoki döntő, amivel kapcsolatban csak annyit állíthatok biztosan, hogy ezek után nehéz lesz visszafogni minket.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában