Kohász kézi

2017.09.08. 20:43

A legfontosabb: tehetségeket nevelni a felnőttcsapat számára

A Dunaújvárosi Kohász név után csak hivatalos írásnál szoktuk kitenni az „Akadémia” szót. Márpedig, ha belegondolunk az akadémia jelentésében van a lényeg. Egy csapatsportág nevelő intézménye, amelynek van irodája, versenyzési helye, iskolája, kollégiuma.

Jankó Árpád

U 11

A 2011 márciusa óta működő DKKA legfontosabb feladata pedig az, hogy kiváló, netán válogatott kézilabdázókat neveljen ki az óvodás kortól kezdve a junior korig, vagy még további időszak végén. Máris kezdhetjük az összefoglalónkat az utánpótlás-nevelés jelenlegi helyzetével, körülményeivel, eredményeivel, felépítésével, gondjaival. Mielőtt belefognék, javaslom: témánkat nézzük egy sokat jelentő szemüvegen keresztül. Ez pedig legyen az a szempont, hogy jelenleg melyik élvonalbeli csapat büszkélkedhet azzal, hogy a felnőttcsapatban hat saját nevelésű játékos szerepel, mint a Kohászban? Ők: Klujber Katrin, Grosch Vivien, Molnár Beatrix, Moutsogianni Theodóra, Csapó Kyra, Takács Dusmáta. Nincs több ilyen klub. (Ugyanennyi játékost tudnánk még összeírni, ám megszűnt a juniorbajnokság, így elmentek tőlünk: Berta, Fodor, Ullmann, Udvardi, Kovács, Koronczai, Druzsin.) Tehát helyes, ha az akadémia nem feltétlenül eredménycentrikus, hanem a legfontosabb dolga a felnőttcsapat számára játékosokat nevelni. A Kohász ezt az elvet komolyan veszi.

Vártok Ákos ifjúsági csapata tavaly ezüstérmet szerzett

Jelenleg a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémiához a következő korosztályos csapatok tartoznak: ifjúsági, serdülő I, serdülő II, U13, U11, U10, U9, U8, U7, Mezőszilason egy csoport U9-U10, a Dózsa iskolában a testnevelési óra keretében két foglalkozási óra, valamint az Arany iskolában heti két óra. Folytatódik az óvodások képzése is. Jelenleg nyolc óvoda hozza el a gyerekeket a foglalkozásokra. Összesen kétszázötven gyerek tartozik az akadémiához! Vártok Ákos utánpótlás-szakágvezető, kapusedző – akinek ifjúsági csapata ezüstérmes lett tavaly – két éve dolgozik a Kohásznál. A helyzetről ő számolt be.

- A csapataink mellett képzett edzők tevékenykednek. A feltételek nálunk persze nem a Nemzeti Akadémia, a NEKA vagy a Győri ETO szintjeihez hasonlóak. A sok gyerek elhelyezése, az edzési lehetőségek bizony okoznak fejtörést, de bízunk abban, hogy előbb-utóbb az infrastruktúra, az eszközállomány minősége javulni fog néhány év múlva.

Belegondolni is kellemes, hogy a sportcsarnok építése, felújítása is elkezdődik rövidesen. Szűkösen vagyunk, de mindennek ellenére remekül dolgozott a fiatalság a tavalyi bajnokságban...

- Az ifjúsági csapat ezüstérme nagyon szép eredmény. A juniorok hatodik helye, az NB I B felnőttben negyedik, NB I B juniorban ötödik helyezés, valamint a serdülő csapatunk szereplése is dicséretes. Határozott fejlődést tapasztalunk annak ellenére, hogy valóban sok játékos elment a junior sorozat megszűnése miatt. Öt fiatal játékosunk viszont a felnőttkeret tagja. Ők: Grosch, Kemény, Molnár, Moutsogianni, Nick. És ott kopogtatnak a felnőttcsapat ajtaján: Vártok Ramóna, Mihály Petra, Braun Csenge, Nagy Zsuzsa. Nekik ez az év nagyon fontos lesz.

Az U11-es csapat. Felső sor, balról: Klopcsik Kleopátra, Tóth Emma, Bécsi Laura, Török Petra, Kapusi Petra, Sánta Dóra edző, Polányi Dóra, Somogyi Aisa, Varga Csenge, Nagy Sára, Kovács-Káka Emese. Ülnek: Nyuli Kinga, Szekeres Kamilla, Török Tamara, Mankovics Maja, Rajcsányi Alexandra, Turi Renáta, Nagy Vivien, Végh Villő Fotó: Ady Géza

Akkor nézzük sorban, milyen utánpótláscsapatok, milyen bajnokságban indulnak?

- Az NB II felnőtt bajnokságba is beneveztünk. A csoport elég erős. Tamási, Siófok II, Duna-Pent is ott játszik. Az OSB I serdülő bajnokságban a csapat edzője Meggyes Rita. Itt kelet-nyugati elosztás lesz. Tizenkét-tizenkét erős csapat szerepel. Rita most a toborzón felvett gyerekekből gyúr össze egy jó csapatot. Új edzőnk, Takács Árpád a serdülő III korosztálynál és a megyei felnőtt sorozatban dolgozik. Alattuk az U13-as csapat játszik, szintén az egyetem csarnokában. A kiemelt serdülő korosztály bajnokságában és a gyermekbajnokságban Takács Józsefné vezetésével folyik a munka. Az U10, az U11-es csapatokat Sánta Dóra vezeti. Ők a Gárdonyi iskolában és a városi csarnokban edzenek. A gyermekbajnokságban U11-ben és a kisiskolások bajnoki U10-es sorozatában szerepelnek. Ez a két korosztály nagyon sikeresnek látszik. Új kolléganő, Kovács Arienn az U8-U9-es csapatnál tevékenykedik. Ők a Dózsa iskolában gyakorolnak. U7-ben is tudunk indulni az óvodai kiválasztás révén. Őket Takács Józsefnére bíztuk, és a Szilágyi iskolában edzenek heti három alkalommal. Baranyi Erzsébetnek is van csoportja a DKKA-Arany néven induló csapat. Ő egyébként a kicsiknél kapusedzőként is dolgozik. Városon kívül Zámbó Tibor Mezőszilason gyakorol harminc gyerekkel U9-U10 évfolyamon. Az ő nevük: DKKA-Mezőszilas. De ne feledjük el, a Dózsa iskolában heti két alkalommal testnevelési órák keretében az első osztályban is lesz kézilabda.

Sánta Dóra edző U10-es csapata. Felső sor, balról: Molnár Melissza, Sztojka Jázmin, De Gaspari Lara, Korshunova Mária, Badacsonyi Petra, György Rebeka, Kenyeres Boglárka, Tóth Anna. Ülnek: Pribék Alexa, Dósai-Molnár Réka, Cseri Barbara, Sztojka Johanna, Kovács Panna, Erdős Helga, Losonczi Petra, Horváth Lili, Ecsődi Amanda, Egejuru Euniké Sára

Nem volt könnyű mindezt lejegyezni. Ám teljesen világos: a tehetségek kiválasztásához, a neveléshez tömegek kellenek és sok szakember munkája szükséges...

- Szeretnénk ezt a gyereklétszámot megtartani. Nem könnyű, mert a városban sok a konkurens sportág. Felmenő rendszerben U7-től az ifjúsági korosztályig akarunk sikeresen dolgozni. Célunk, hogy legyenek szép sikerek, de a kupáknál is fontosabbak, hogy több Klujber és Grosch nevelődjön ki a munkánk által a felnőttcsapat számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában