Az elfelejtett művész

2017.09.26. 10:00

Harminc, eddig rejtve maradt munkát tekinthet meg ezen a tárlaton

Pentele és Újváros művészeti öröksége számos érdekességet rejt, e halmazból is kiemelkedik Galla Endre, aki gyermekéveit töltötte Pentelén. Eddig még soha nem látott munkáiból nyílt tárlat a Bartók aulában.

Szabó Szabolcs

Pálinkás kiállítás Fotó: Ady Géza

Galla Endre festőművész 1897. június 28-án született Dunapentelén, és 1971. november 15-én hunyt el Újpesten. 1916-1923 között Csók István tanítványa volt a budapesti Képzőművészeti Főiskolán. Újpesten élt és alkotott, itt dolgozott gimnáziumi rajztanárként is. Művei 1924-től szerepeltek tárlatokon. Festészete a nagybányai hagyományokban gyökerezett.

A megnyitón Pálinkás Bertalan, a kiállítás főszervezője Galla Endre munkásságáról is beszélt Fotók: Ady Géza

Több tankönyvet és tanári segédkönyvet is szerkesztett. Némi böngészés után e fenti sorokat találjuk a Pentelén született neves festőművészről, Galla Endréről. Pálinkás Bertalan kutatómunkájának hála a neves alkotó munkáiból nyílt tárlat a Bartók aula galériájában. A kiállítás értékét növeli, hogy a munkák többsége eddig rejtve maradt a szakmai közeg és a szélesebb nyilvánosság előtt is. Galla Endre remekei egy hónapont át várják az érdeklődőket a Bartók aulában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában