Egész hónapban

2024.03.01. 10:00

Sorozattal emlékeznek meg Esterházy Jánosról

Programsorozatot indít a József Attila Könyvtár március 4 és 23. között Esterházy János felvidéki mártír politikus életéről, munkásságáról, mártírhaláláról. Ebben az időszakban kiállítással, filmvetítéssel, előadással emlékeznek Esterházy Jánosra. A sorozatnak van egy erős dunaújvárosi kapcsolódása is, mégpedig az, hogy bemutatják Pásztor Bertalan "Esterházyak az ár ellen" című drámáját is.

Balla Tibor

A márciusi hónapban emlékezünk Esterházy János születésének és halálának évfordulójára és boldoggá avatási eljárása is ebben a hónapban indult el öt évvel ezelőtt, 2019. március 25-én Krakkóban. Számos megemlékezésre, szentmisére, közös imára és kulturális programra kerül sor  ebben a hónapban öt országban. Dunaújvárosban a József Attila Könyvtárban indul egy sorozat a hónap elején, mégpedig azzal az Esterházy János – Isten szolgája című vándorkiállítással, amely dr. Molnár Imre történész, Esterházy-kutató, és Laczkó Gábor, szőgyéni mérnök, grafikus közös munkája nyomán született meg és három esztendővel ezelőtt indult útjára a Kárpát-medencében, felidézve az akkor 120 éve született mártírpolitikus életútját, munkásságát, emléket állítva örökségének.

 

Március 10 és 23 között Zsigmond Dezső rendező Apám, Esterházy János című, 35 perces, rövid dokumentumfilmjét vetítik le a középiskolásoknak. Ez a film az évforduló évébenmár díjat nyert a Savaria Filmszemlén." Ami fény volt, s ami fény maradt – Isten csöndes jelenléte ott van Esterházy János egész életében. Erről szól a film." A dokumentumfilmet Zsigmond Dezső Balázs Béla-díjas filmrendező rendezte, aki Cebula Pavellel, Molnár Imrével tervezték meg a forgatást, elutaztak Esterházy János lányának olaszországi otthonába, a Jón-tenger partjára. Alice asszony sajnos súlyos betegsége miatt már nem lehetett aktív, mesélő részese a forgatásnak, de Balázs Béla-díjas filmrendező úgy döntött, hogy a régi rádiós, televíziós, filmes felvételekből és Molnár Imre interjúiból „teremtik meg” a hangját: a felvételeken Alice asszony arcát láthatjuk több alkalommal a filmben, melyet akkor vettek fel, mikor a kertjében és a tengerparton szembesítették édesapja élettörténetének egy-egy fejezetével, egy-egy beszédével, levelével.

 

Március 13-án, szerdán 17 órakor a teljes, 80 perces változatot vetítik le Triptichon, Esterházy János élete és öröksége címmel, amely egy háromrészes dokumentumfilm, amelyet öt országban forgattak, és amely a magyar és a lengyel közszolgálati televíziók támogatásával készült. A három részes film Gróf Esterházy János életét mutatja be, mely életben benne van minden, amit a felvidéki magyarok a XX. században tapasztaltak: boldog, monarchiabeli békeidők, Trianon gyalázatos, derült égből villámcsapásként jött traumája, annak igazságtalansága miatt vívott, reménytelen harc, vagyonelkobzások, meghurcoltatások, pártalapítások és egyesítések, a drága Felvidék visszatérése, majd a  háború végeztével kemény, drasztikus megtorlások, kínzások, bebörtönzés, gulág, kitelepítés. A vetítés után beszélgetést tartanak a film rendezőjével, Zsigmond Dezsővel. Beszélgetőtársa dr. Molnár Imre szociológus, történész, diplomata lesz.

Fotó: JJ

Március 20-án, szerdán 17 órakor Esterházy János felvidéki mártír politikus életműve az irodalom szemszögéből címmel dr. Molnár Imre szociológus, történész, diplomata vetített képes előadását tekinthetik meg az érdeklődők. Az előadás keretében Pásztor Bertalan "Esterházyak az ár ellen" című drámájából ifj. Pálfalvi János és Gasparik Gábor részleteket olvas fel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában