Könyvajánló

2023.11.05. 12:00

Ha valami nagyon újra vágysz

A könyvkiadók közelmúltban megjelent újdonságaiból, illetve független könyveladási adatok alapján összeállított sikerlistás kötetekből ajánlunk olvasnivalót.

Duol.hu

Gyógyítás és gyilkolás határán

Fotó: JK illusztráció

Hiron Ennes: Pióca

Az emberi civilizáció északi peremén, egy világtól elzárt kastélyban váratlanul meghal a báró orvosa. Utódjának kell megfejtenie a rejtélyt: hogyan tudta az Intézet elveszíteni sok teste közül az egyiket.

A Tartományközi Orvosi Intézet évszázadokon keresztül úgy biztosította növekedését, hogy megtelepedett az ifjú elmékben és doktorokat faragott belőlük, idővel lecserélve minden emberi gyógyítót. Az Intézet azért létezik, hogy segítse az emberiséget: gyógyít és vág, egyengeti és megóvja a fajt az apokaliptikus borzalmaktól, amelyeket őseik a világra szabadítottak.

Most azonban a fagyott északon az Intézet gazdateste riválisra bukkan az evolúciós lépcső legtetején. Egy parazita terjed a báró kastélyában, amely eleve egy titkokkal, hazugságokkal, erőszakkal és félelemmel teli, sötét verem. Találkozásuk pedig szörnyű háború kitörésével fenyeget, amelyben akármelyikük is győz, az emberiség veszíteni fog.

Hiron Ennes bemutatkozó regénye őrült gótikus horror, amelyben China Miéville szürreális stílusa találkozik Gerald Brom hátborzongató képi világával.

„Mintha összegyúrnánk A dolog című filmet A halál angyalával… gyönyörűen megírt és különösen emberi stílusban.” – írja a kötetről Gillian Flynn. 

„Összetett érzelmi állapotokat közvetítő és rendkívül újító jellegű könyv, tele tekergő iszonyattal. Azoknak a horror-fanatikusoknak ajánljuk, akik valami nagyon újra vágynak.” – így ajánlja a könyvet a Publishers Weekly kritikája.

„Gyilkos próza. Olyan groteszk biológiai elképzelések, amikkel még sosem találkoztam. Ha valaha is töprengtetek azon, hogy mi történne, ha David Cronenberg és Edgar Allan Poe egymásba botlana egy parazitológiai konferencián, akkor íme a válasz.” – írja ajánlójában Peter Watts.

A könyv a 2023-as British Fantasy-díj győztese legjobb debütálás kategóriában. (Forrás: Moly)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában