Tükrök és kérdőjelek

2023.06.26. 13:00

A Q-darts darabtemetője a Bartókban

A nagy sikerű MAKRO fesztivál és a Szabadkai Népszínház Három nővér című vendégjátéka után sem kaptak nyári szünetet a színházkedvelők. A múlt héten pénteken délután a Széchenyi István Gimnázium Puxínpadának díjnyertes darabja, a Q-darts című előadást tekinthették meg az érdeklődők a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza stúdiótermében.

Szabó Szabolcs

Fotó: Szabóné Zsedrovis Enikő

Péntek Klára, a Puxínpad vezetője, egyben a Q-darts rendezője elmondta, hogy e fellépés egyben darabtemető is, hiszen a következő tanévben már egy új előadáson dolgozik a diákszínjátszók közönsége. 

Mint arról lapunk is beszámolt már korábban, a Q-darts szép sikert könyvelhetett el májusban. Az Abán rendezett Regionális Diákszínjátszó Találkozón a szakmai zsűri – a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház színházi nevelési szakembere, Gyevi-Bíró Eszter, illetve Bagossy László, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Színházművészeti Intézetének nyugalmazott vezetője – is méltatta az előadást, amely végül ezüst minősítéssel térhetett haza. Szabó Noel pedig a legjobb férfialakítás díját is átvehette.

A Q-darts a középiskolás korosztály útkereséséről szól. Pontosabban e zarándokút elkerülhetetlen buktatóiról, megélt és elhallgatott konfliktusairól. Magányról, elhagyatottságról, iskoláról, a széteső közösség(ek)ről, sokszor diszfunkciós üzemmódba tett család(ok)ról, és az éppen csak alakulgató párkapcsolatokról. A hatvanperces előadás feszes tempójú. A színpadteret okosan osztották fel, kevés és egyszerű díszleteket mozgatva az egyik percben még egy megpuccsolt tanórán vagyunk, a következő pillanatban pedig már gyerek–szülő szájkarate kellős közepén. A Q-darts szinte végig nyers és többnyire kendőzetlenül őszinte. Tükörként szembesít a jelen gyakran kibogozhatatlan helyzeteivel. Iskolai kudarcok, elidegenedés, szerhasználat – olyan kérdések, amelyekkel kamaszként garantáltan szembetalálja magát az ember. A Puxínpad társulata számos apró kis extra ötlettel, csavarral teszi sodróbbá az előadást. Hol egy jól megválasztott hiphop-szám (trAnzKaPHka: kodein), hol egy fülbemászó dal – Csarnai Bálint, Nagy Ádám és Zsákovics Márk kiváló előadásában – gazdagítja a tartalmas színházi élményt, amelyet láthatóan egy remek közösség rakott össze sok-sok munkával és kreativitással. Megérdemelten járt tehát a hosszan tartó vastaps a Bartók stúdiótermében a darabtemető után, mi pedig kíváncsian várjuk, a következő tanévben milyen előadással lep meg majd a Puxínpad. SzSz

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában