Pazar, vastapsos műsor a gyermekekért

2023.04.30. 15:30

Már 26. alkalommal csendültek fel a dallamok a jótékonysági pedagóguskoncerten - képgalériával, videóval

A jótékonysági pedagóguskoncert alig elképzelhetően régi hagyomány. Próbáljanak visszaemlékezni, mi volt 26 évvel ezelőtt! Mennyi minden változott azóta? Egy dolog viszont állandó: a szándék, hogy a város pedagógusai úgy igyekeznek segíteni a gyerekeknek, hogy kiállnak a publikum elé, muzsikálnak, próbálnak kellemes estét szerezni a közönségnek, az adományokból pedig 2001 óta a Szent Pantaleon Kórház gyermekosztályát támogatják.

Balla Tibor

Idén is így volt, pénteken emlékezetes koncertet tartottak az evangélikus templomban. A koncert fővédnökei: Pintér Tamás, Dunaújváros polgármestere és dr. Jobbágy Lajos, a Szent Pantaleon Kórház főigazgatója voltak, utóbbit más elfoglaltsága miatt dr. Kővágó Levente orvosigazgató helyettesítette, előbbit vélhetően képviselőtársai. Az est házigazdái Toponáry Sára és Gurisatti Gergő végzős móriczos tanulók voltak.

A műsor indításaként a Móricz Zsigmond Általános Iskola Dolce kamarakórusa magyarbődi dallamokat és Fehér rózsák címmel somogyi dallamokat énekelt, majd a szervező Móricz Zsigmond Általános Iskola tanárai (más iskolák pedagógusaival kiegészülve) énekelnek népdalokat, mégpedig az Erdő, erdő, de magas a teteje és a Széles a Duna kezdetűt. Zongorán Kolesznyicsenko Inna zongoraművész kísérte őket. Beke Beáta, a Sándor Frigyes Zeneiskola klasszikusgitár-tanára adta elő Dowland két gitárdarabját, a Melancholy Galliard és az Allemande címűeket. Juhos Melinda (harmonika), Kaszás Éva (cselló) és Tótin Katalin (zongora), a Sándor Frigyes Zeneiskola tanárai egy Astor Piazzolla-szerzeményt közösen adtak elő, méghozzá a Yo soy Maria című, igencsak temperamentumos darabot szólaltatták meg zajos sikerrel. A Dunaújvárosi Óvoda kórusa Victor C. Johnson: Agnus Dei, Josh Groban: Mit ér egy hang?, és Dés László, Nemes István: A zene az kell című nagysikerű szerzeményeket tűzte műsorára, ehhez zongorán kísért Kolesznyicsenko Inna, és több soron is szólót énekelt Klép Tamás. Az előadásban segítségükre voltak a Móricz iskola nyolcadikos tanulói. Az élménydús produkciót Szigethy Adrienn vezényelte.

A folytatásban Beke Beáta (gitár) és az ötletgazda Németh Irma (ének) két művet adott elő, stílusosan a Zöld erdőben és Dowland: Come again, sweet love doth now invite című darabokat. A Wesley-DaCapo Alapfokú Művészeti Iskola tanárai, Kurina Laura és Kolesznyicsenko Inna két filmzenét interpretáltak, egyet a Secret Gardenből és a tangót az Egy asszony illata című filmből. Nem maradt el a siker. Őket egy fúvós kvartett (Váriné Pásztor Magdolna, a Sándor Frigyes Zeneiskola és a Violin Alapfokú Művészeti Iskola tanára, Siklósi-Pók Gabriella, Tótin István és Balogh Zoltán András, a Sándor Frigyes Zeneiskola tanárai) követte. Előadásukban Geoffrey Keating: Dance Hall Suite és Strauss Pizzicato polkáját hallhatta a közönség. A siker itt sem maradt el. A hangverseny záró akkordjaként a Dunaújvárosi Vegyeskar sorakozott fel a hallgatóság előtt. Kurucz Gergely vezényletével két pazar produkciót vezettek elő, bebizonyítva, hogy a Dunaújvárosi Vegyeskar ismét a fénykorát éli: Bárdos Lajos Csillagvirág című népdalszvitje és Daróci Bárdos Tamás A pünkösdi rózsa című műve olyan pazarul szólalt meg, hogy alig akart szűnni a vastaps. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában