Rácalmás

2023.01.25. 09:00

Szabó Sipos Barnabás A bor filozófiáját olvasta fel a magyar kultúra ünnepén

A magyar kultúra napjához kapcsolódóan a népszerű színész, festőművész Szabó Sipos Barnabás olvasta fel Hamvas Béla A bor filozófiája című remekét hétfőn este a Rácalmási Művelődési Ház és Könyvtárban.

Szabó Szabolcs

Szabó Sipos Barnabás, a Hamvas-életmű lelkes híve

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Erős hívószónak bizonyult a rácalmási és a környező településekről érkezők számára Szabó Sipos Barnabás és Hamvas Béla kettőse. A színész szinte már hazajár a Duna menti településre, hiszen évek óta segíti a nagyszabású Rácalmási Passió rendezését, lebonyolítását. Hamvas Béla, a tiszapalkonyai remete, a XX. századi magyar irodalom és gondolkodás egyik nagy hatású, ám egyben sokat vitatott figurája is. A terjedelmes életmű minden bizonnyal legismertebb és legtöbbet forgatott kötete A bor filozófiája, amely egyfajta gyógyító füveskönyvként remek kezdő lépést jelenthet a Hamvas-univerzum feltérképezéséhez. 

Szabó Sipos Barnabás könnyed, játékos, mégis pontos előadásában hitelesen tolmácsolta, hogy Hamvas Béla milyen alapállásból szemlélte az életet. Miként hitt és gondolkodott borról, nőkről, szerelemről és a kultúra megtartóerejéről. A nagyesszé – Dúl Antal kutatásai alapján – 1945-ben, háborús körülmények közepette született egy balatonberényi vakáció alkalmával. Ám ezt megelőzte egy rövidebb terjedelmű munka, amely 1943-ban meg is jelent a Híd című folyóiratban. A hétfői felolvasóesten Szabó Sipos Barnabásnak köszönhetően feltárultak A bor filozófiájának mély rétegei, jobban megismerhettük a gyakorta szenvedélyes Hamvast, aki pellengérre állította az általa sokat kritizált „ateistákat.” 
A hétfői est sokakat arra sarkallhatott, hogy otthon egy pohárka somlai társaságában újraolvassák A bor filozófiáját, vagy felüssenek egy újabb Hamvas-kötetet – mely a jelenkorunkban is tanulságos, örök érvényű szellemi kaland. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában