Kötetek a közterületeken

2022.02.15. 09:00

Egy könyv is sokat segíthet – ha tegnap talált egy kötetet, az mindenképpen önnek szólt

Szabó Szabolcs

Meglepetésköteteket kínáltak az újvárosi könyvtárosok Fotó: Laczkó Izabella

Fotó: LI

A szerelmesek napja mellett könyves napra is ébredtünk február 14-én, hétfőn. A nemzetközi könyvajándékozási napon számos intézmény és önkéntes csatlakozott a kezdeményezéshez, amelynek célja az olvasás népszerűsítése. 

A rácalmási könyvtár a hazai szerzők népszerűsítésének érdekében hozta létre a Magyar szerzők címmel működő közösségi oldalt, amelynek azóta több ezer követője lett. 

A könyvajándékozási napot összekapcsolták a magyar írók, költők és munkáik népszerűsítésével, ennek köszönthetően több mint harminc hazai kortárs irodalmár – írók, költők, előadóművészek – csatlakozott az akcióhoz. 

Tegnap záporoztak a könyv-­elhagyók és a megtalálók az említett oldalon. A szerzők köztereken otthagyott-elhagyott köteteit rendre megtalálták az olvasók. 

Elhagyott és megtalált kötetek Bálint-napon Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

A rácalmási könyvtár munkatársai már korábban elmondták lapunknak, hogy az intézmény hétfőn nem egyszerre rejti el a felajánlott köteteket, hanem napszakokra lebontva, így akár azon figyelmes járókelők is találhattak könyveket, akik az esti órákban kerekedtek fel. 

A rácalmási könyvtár már korábban jelezte, ezen akcióját folytatja majd az országos könyvtári napok keretében is. Felhívásukhoz több mint harminc kortárs szerző és mintegy 250 felajánló csatlakozott. 

Dunaújvárosban könyves vakrandira hívta az érdeklődőket a József Attila Könyvtár, ahol a Valentin-naphoz kapcsolódóan egyfajta zsákbamacskás kötetválasztásra várják az olvasókat. A könyvtár munkatársai az előre becsomagolt könyvekhez rövid információt mellékeltek – a cím és az szerző szigorúan titkos –, ez alapján dönthet az olvasó, elviszi, azaz kikölcsönzi-e a művet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában