A természetfotózás hivatás és küldetés egyben

2021.12.17. 17:30

Kiváló élménykirándulást nyújt a helyi fotósközösség új tárlata

Aki csak egy kicsit is ki akar szakadni a szürkeség, változékony csapadék és a masszív hideg most még öröknek tűnő, fénytelen hármasságából, annak főként érdemes ellátogatni a Mezőföld Természetfotó Egyesület aktuális kiállítására. A természetfotózás kedvelőinek pedig kötelezően látogatandó feladat, mert megéri...

Szabó Szabolcs

Fotó: LI

Dunaújváros - Némi belterjességgel kezdtem, hogy megpróbáljam bemutatni, milyen fontos és értékteremtő munkát végez a Mezőföld Természetfotó Egyesület immár három évtizede munkálkodó közössége. Az egyesület szerdai, Bartókban történt megnyitóját követően ismét találkozhattam egy régi barátommal, illetve sporttársammal dr. Somorácz Áronnal, akire édesapja hagyományozta a természetjárás és -fotózás szeretetét. (Az ifjabb mellett természetesen dr. Somorácz György is küldött képeket a tárlatra.) 

Az alkotók a természet apró, szabad szemmel szinte láthatatlan rezdüléseit örökítették meg

Az egyesület munkálkodása, tevékenysége is egyfajta intézménnyé vált Dunaújvárosban és a szűkebb térségben. A megnyitón Szántó Péter, az önkormányzat kulturális bizottságának vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a természetfotós közösség hivatalosan 1989-ben alakult meg, azóta számos változás történt, ám a küldetés és az értékszemlélet nem változott. 

– E fotós közösség számos szép országos és nemzetközi elismerést ért el az elmúlt évtizedekben, e kiállítás is bizonyítja, érdemes folytatni a fotósok által képviselt érdemi és áldozatos munkát, hiszen egy különleges, izgalmas világot mutatnak meg számunkra. 

Mészáros János plébános, a Vadászkamara Fejér Megyei Etikai Bizottságának elnöke is méltatta a kiállítók munkáját: 

– „Egy a természettel” – e címmel nyílt meg idén hazánkban a vadászati kiállítás, és e címadás számos réteget takar. Egyrészt megmutatja, hogy bár az emberiség többsége mára városban lakik és éli mindennapjait, mégsem tud és nem is szabad elszakadnia ősi közegétől, környezetétől. A kulturális életben mindig is kiemelt szerepet jelentett a természet szépségének, értékeinek ábrázolása. A természetfotózás nagyon közel hozza hozzánk, hiszen megpróbálja fellebbenteni a természet örök titkait. Éppen ezért a természetjárás, a természetfotózás jóval több, mint egy hobbi, ez egy hivatás, értékmegőrzés és egyben küldetés. Ezúton is gratulálok e tárlat alkotóinak, akiknek további sikeres és élményekben gazdag munkát kívánok. 

A természet mindennapi ritmusát is híven örökítik meg a képek 

A kiállítás megnyitóján Héger Ádám zongorázott, majd Pálfalvi János előadásában Szakonyi Károly Az alkony című versét hallhatta a közönség. 

A megnyitót követően dr. Almási István, az egyesület vezetője kért szót, aki elmondta: – Legutóbb, amikor itt lehettünk, még bizakodóak voltunk, ám sajnos a járványhelyzet és annak következményei egyesületünket is elérték. Elvesztettük Hollósi Zoltán barátunkat, kiváló fotóstársunkat. Hosszú éveken át remek természetfotókat készített, számos pályázatot nyert. Emlékét szívünkben megőrizzük. 

A tárlat kiállítói: dr. Almási István, dr. Somorácz Áron, dr. Somo­rácz György, Fabó Ferenc, Fabóné Bíró Ágnes, Farkas Sándor, Frigyer Sylvia, Hollósi Zoltán, Klép Sándor, Kovács Sándor, Krizák István, valamint Szilá­gyi András. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában