könyvajánló

2021.09.27. 16:00

Egy kis fehér egérke

A Dunaújvárosi Hírlap független kiadó könyveladási adatai alapján összeállított sikerlistás könyvekből ajánl olvasnivalót.

duol.hu

Ariel Lawhon: Fedőneve Hélene

Ariel Lawhon lenyűgöző, igaz történeten alapuló történelmi regénye a társasági hölgyből kémmé avanzsált Nancy Wake életéről.

Nancy Wake 1936-ban Párizsban él, és a Hearst konglomerátum újságírójaként dolgozik. Itt ismeri meg a dúsgazdag francia iparmágnást, Henri Fioccát, akinek hamar elcsavarja a fejét, és ráveszi, hogy vegye őt feleségül. Nem sokkal később a németek megszállják Franciaországot, és az újdonsült Mrs. Fiocca kénytelen máris egy újabb nevet felvenni: egy háborús fedőnevet.

A Fedőneve Hélene Nancy Wake második világháborús krónikája, akinek a nevét a világon mindenkinek ismernie kellene. Megtudjuk, hogyan csempészett iratokat a Vichy szabad zónában, hogy az üldözöttek Spanyolországon át menekülhessenek a nácik elől. Végigkövethetjük a saját menekülését a Pireneusokon át, miután a Gestapo ötmillió frankos vérdíjat tűzött ki a fejére. Megismerhetjük az angol SOE (Különleges Hadműveletek Végrehajtó Egysége) soraiba való csatlakozásának körülményeit, és hogy hogyan lett ezután a francia ellenállás egyik legbefolyásosabb vezére.

Társasági hölgyből kémmé avanzsált
Fotó: Bajusz György/Dunaújvárosi Hírlap

A Fedőneve Hélene fordulatokban gazdag, izgalmas kémregény a második világháború idejéről. Ariel Lawhon a történelmi hűséget betartva, de az ismeretlen részekben a képzeletére hagyatkozva mutatja be Nancy Wake lebilincselő és mozgalmas történetét szerelemről, önfeláldozásról és megingathatatlan eltökéltségről.

Nancy Wake nagyon is élő személy volt. Tizenhat évesen elköltözött otthonról. Először nővérként dolgozott, majd Amerikába utazott, New Yorkban, majd Londonban, azután Párizsban élt és újságírónak állt. Közelről érzékelte Hitler hatalomra jutását. Fontos szerepe volt London és a partizánok kapcsolattartójaként. Az ellenállás hírvivőjeként, szabotőrként és kémként működött. Kihívó magatartartása, szépsége és bátorsága megvédte a legnehezebb pillanatokban is. Rengeteg nácit ölt meg. Soha nem kapták el. 2011 augusztusában, 98 évesen halt meg a „Fehér egér” (ezzel a címmel írt önéletrajzi regényt) Nancy Wake. Még életében kitüntetések tucatjával ismerték el áldozatos tevékenységét.

(Forrás: bookline.hu)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában