Cimbora Mozgalom

2021.06.11. 10:00

Nagykorúvá vált a Cimbora Klub

A dunaújvárosi Cimbora Klub szinte elsőként csatlakozott az Érdi Szabó Márta nevével fémjelzett Cimbora Mozgalomhoz. A mozgalom keretén belül nemcsak Magyarországon, hanem határainkon túl is alakultak klubok.

Balla Tibor

Az alkotók és az ösvényjelölés a könyvtár mellett

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Dunaújvárosban 2003. április 24-én tartották a helyi Cimbora Klub alakuló foglalkozását Törökné Antal Mária gyermekkönyvtáros vezetésével. A klub védnöke is meghatározó: Kálnay Adél József Attila-díjas író. A város és a környékbeli kis települések iskoláiból közel harminc kíváncsi és lelkes harmadik-negyedik osztályos kisdiák csatlakozott. Az évek alatt cserélődtek, változtak a tagok, de az közös bennük, hogy aktívan közreműködtek a klub programjaiban, sőt sokan az elsők közül máig is visszajárnak Marcsi nénihez.

Várnai Gyula képzőművész magyarázza a „feladatot”

Idén nagykorú lett a dunaújvárosi Cimbora Klub. Bár a járványhelyzet miatt a pontos évforduló napján elmaradt, a klub 18. születésnapja alkalmából tegnap délután még éppen az eső előtt megtartották az áprilisban elmaradt szülinapi ösvényfestést Várnai Gyula Munkácsy-díjas képzőművésszel közösen. Ezen a napon az év során összegyűjtött cimboratallérokat, -dinárokat a „cimboravásáron” levásárolhatták a tagok könyvekre és apró ajándékokra.

Az évforduló kapcsán a klubnak otthont adó József Attila Könyvtár felhívást tett közzé azoknak, akik ez idő alatt a cimboráik voltak. Arra kérik őket, írják le, nekik mit jelentett (vagy jelent) cimborának lenni, és küldjék el az írást a [email protected] e-mail-­címre. A beküldők között értékes nyereményeket sorsolnak ki. Ha elég emlék gyűlik össze, akár könyvformában is közzé tehetik. Beküldési ha­táridő: szeptember 30.

Az alkotók és az ösvényjelölés a könyvtár mellett
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában