Képek az archívumból

2020.11.25. 16:00

Retró naptár 2021 – lokálpatriótáknak ajánljuk

A jövő esztendőben sem maradnak falra akasztható, lapozható naptár nélkül azok, akik szeretnek elmerülni Dunaújváros történetében, ugyanis a Rolling Nyomda Ház vezetője, Rozsnyai Zoltán ismét megörvendeztet bennünket egy retró ereklyével. Sőt, nem is eggyel, mert egy ráadás ajándék is kerül a csomagba, a naptárban szereplő képekből válogatott a képes- avagy üdvözlőlaphoz.

Szente Tünde

Ha valaki felteszi a kérdést, ugyan, ki küld manapság képeslapot ismerőseinek, barátainak, rokonainak, elárulom, még mindig tartja magát ez a kedves – a városunknál is régebbi! – szokás. Aki pedig nem foglalatoskodik a képeslap-feladással, az kiteszi, felteszi, ráteszi valahová, esetleg tovább ajándékozza annak, aki örömét leli benne, aki megbecsüli.

Rozsnyai Zoltán mutatja már nyomtatásra készen a jövő évi retró naptárt
Fotó: a szerző

– Tavaly kissé megtört a sor, már ami a várostörténeti jelleget illeti, ugyanis a 2020. évi naptárral művész-tanár testvérem, Sándor emléke előtt tisztelegtem. Még megélte, hogy képeiből válogattunk, a karácsony viszont már a rá való emlékezéssel telt – meséli Rozsnyai Zoltán, a Dunaújvárosi Hírlap egykori fotóriportere. – Az előttünk álló esztendőre ismét a város történetéhez kapcsolódó fényképekből válogattunk, elsősorban a Dunaújvárosi Hírlap József ­Attila Könyvtárbeli fotóarchívumából, de belekerült néhány olyan kép is, amely családi ereklyének számít. A legújabb válogatásnál az volt a legfőbb szempont, hogy minél többen szerepeljenek a képeken, és már volt, aki visszajelezte, hogy magára ismert a korabeli fotón. Érdekes az a felvétel is, amin a hozzánk látogatók, valamilyen delegáció tagjaiként álltak össze az üzletház kirakata előtt. Arról sem feledkeztünk meg, hogy ez a város a Dunai Vasműnek köszönheti létét. Új megközelítésben, sajátos optikán keresztül fotózta a sajtós kolléga annak idején a vasgyár bejáratát Domanovszky Endre Munkás-paraszt szövetség freskójával együtt, ami szintén visszaköszön a falinaptár lapjairól.

A közelgő karácsony egyik ajándékötletének sem ­rossz a jövő évi retró naptár, s akinek mindez nem elég, érdeklődhet további ajándékötletek – könyvek, tollak, kitűzők, egyebek – iránt a Rolling Nyomda Háznál, Dunaújvárosban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában