Nőnek lenni jó!

2020.10.27. 17:30

Egy kötetben az aranyhordós Pódiumestek kedves vendégei

Dunaújváros Bővült a várostörténeti kiadványok köre, ezúttal a velünk élő nők mesélnek magukról. Szente Tünde Nőnek lenni jó! Pódiumest-sorozatának vendégei mellett további női portrékat olvashatnak a téma iránt érdeklődők. A kötet létrejöttéről árul el többet a szerző.

Várkonyi Zsolt

– Az egész a Rolling Nyomda Ház gondozásában elkészült Gasztroséta Dunaújvárosban étteremtörténeti kiadvánnyal kezdődött – meséli Tünde. – A kétezer-tizenkilenc tavaszi, Kiskohász éttermi könyvbemutató után az Aranyhordó Étteremben és Pálinkaházban Komáromi Lászlóval és Szaniszló Tímeával a terveinkről beszélgettünk. Így született meg a Nőnek lenni jó! pódiumbeszélgetés ötlete, aminek szintén volt előzménye. A Dunatáj Kiadói Kft. vezetőjeként javasoltam munkatársaimnak, készítsünk egy könyvet mi, nők, nőkről, nem csak nőknek. Szilágyi Irén szerkesztésében, a Dunaferr alapításának ötvenéves évfordulóján, kétezerben, több más, nagy formátumú kiadványunk mellett készült el a (N)ŐK kötetünk, amelyet Cyránszki Mária szobrászművész alkotásaival illusztráltunk.

A Nőnek lenni jó! kötetben érdekes interjúalanyokról olvashatunk

– Utána nem sokkal, lapunk hasábjain rád talált egy női rovat, amelyben szabad kezet kaptál a megszólalók kiválasztásánál. Emlékszem, mások mellett, Borovszky Piroskával, Fehérné Magdival, Kovács Piroskával, dr. Németh Judittal, Molnár Éva Zsófiával is interjúkat készítettél. Szerették az olvasók ezeket a beszélgetéseket.

– A kétezer-tízes években a Dunaújvárosi Hírlap Púder nélkül – Nézőpontok női szemmel rovatába női portrékat készítettem. Szerettem rálelni olyan nőkre, akik észrevétetik magukat, akik harmóniára törekszenek, akik igyekeznek összeegyeztetni szerepeiket. A rovat ugyan megszűnt, de a téma további folytatásra várt.

Néhány évvel ezelőtt, saját kérésre, indítottad útjára az Eszterlánc-jegyzetsorozatodat, amely műfajában inkább az esszékhez közelít.

– Kétezer-tizenöt óta ebben a rovatban értekezhetek nőket érintő témákról, arról, hol a helyünk, hol a szerepünk a változásokban. Mi módon tudhatunk meg többet önmagunkról és a körülöttünk lévő világról, férfi és nő kapcsolatáról. Ebből születtek meg az Eszterlánc-kötetek. Szeretem egybe gyűjteni, egyben látni az írásaimat. Annyi pénzt elkölt az ember ajándékokra, bonbonra és borra, én ehelyett az általam szerkesztett, egyéb témájú, de leginkább a saját kiadványaimat viszem vendégségbe.

– Látom, figyeltetek a Pódiumestek egységes arculati megjelenésére is.

– A Rolling Nyomda Ház vezetője, Rozsnyai Zoltán tervezte a meghívókat, ehhez készítettük el a jelvényünket, majd a reklámtollainkat. Adódott, hogy a kötet borítójára is a védjegyünkké vált „női fej” kerüljön. Az egységes arculati megjelenést még dunaferres korszakomban tanultam meg.

– Hogyan épül fel a kiadvány?

– Válogatásunk az Aranyhordó Pódiumbeszélgetések szereplőivel és további interjúalanyokkal készült. A kiadványba került Schlitterné Nyuli Anna Régi dunapentelei történetek még nem publikált kézirata, Kemény Lajosné Farkas Borbála felajánlásával, kikről másokról, mint a nőkről. Megszólal Polgár Lilla, Szücsné dr. Harkó Enikő, Vadas Zsuzsa, dr. Gubánné Pintér Annamária, Kovács Adél, Csik Józsefné Manyi, vagyis egymást követik az aranyhordós Pódiumestek vendégei. A Nőnek lenni Junior februári pódiumbeszélgetés a Centrum Tanétteremben zajlott, amire Szabó Rékával közösen készültünk fel. A kiadvány második részében további interjúk kaptak helyet, széles körből merítkezve, szót kapott benne vadász hölgy, sommelier, egyházi iskolaigazgató, dunaferres kiváló dolgozó, valamint olyanok, akiknek az írás és az alkotás meghatározó része az életüknek. Belekerültek továbbá a pódiumestekhez kapcsolódó jegyzeteim, és képgalériában köszön vissza a rendezvény hangulata. A kötet rangját emeli dr. Hahner Péter történész előszava, amely ismerősen cseng azoknak, akik részt vettek az Aranyhordó Pódiumestek kétezer-tizenkilenc október elsejei rendezvényén. Egy remek ötlettől vezérelve – eláruljam, hogy a tied volt az ötlet – férfivendéget hívtunk, meséljen a nőkről, a történelemformáló nőkről. A véletlenek különös egybeesése, hogy éppen vele hozott össze a sors: az élet egyik ajándéka. Köszönet azért is, hogy a Dunaújvárosi Hírlap támogatását élvezte a pódiumest-sorozat.

A szerző, Szente Tünde a legújabb várostörténeti kiadványt tartja a kezében
Fotók: Hirczi Krisztián

– Kiknek ajánlod a Nőnek lenni jó! – gyűjteményes kötetet?

– Ajánlom a női és férfiolvasóknak, azért, hogy a nők többet megtudjanak önmagukról, inspirálódjanak és tanuljanak egymástól, a férfiaknak azért, hogy megismerjenek és megértsenek bennünket: miért vagyunk olyanok, amilyenek.

– Hol lehet hozzájutni a kiadványhoz?

– A pódiumestek helyszínén, az Aranyhordó Étterem és Pálinkaházban, az Erdősor 31/a szám alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában