Győzelem Balatonfüreden

2020.10.27. 12:00

Balogh Máté ismét dalszerzői díjat söpört be

A szép lassan fesztivállá dúsuló 28. Salvatore Quasimodo Nemzetközi Költőverseny égisze alatt idén rendezték meg az 1. Salvatore Quasimodo Dalversenyt, amelynek erős dunaújvárosi kötődése is lett, ugyanis Balogh Máté szerzeménye győzött.

Balla Tibor

A szép lassan fesztivállá dúsuló 28. Salvatore Quasimodo Nemzetközi Költőverseny égisze alatt idén rendezték meg az 1. c, amelynek erős dunaújvárosi kötődése is lett, ugyanis Balogh Máté szerzeménye győzött.

A Nobel-díjas Salvatore Quasimodo 1961-es, balatonfüredi tartózkodása emlékére 1992-ben indított, mára már brandnek számító, több évtizedes hagyománnyal bíró költőverseny ezúttal a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával valósul meg. Az együttműködés révén az egyedülálló irodalmi megmérettetés háromnapos fesztivállá bővült.

Balogh Máté (balra) a díjátadó ünnepségen
Fotó: balatonfured.hu

A verseny történetében először dalversenyt is hirdettek, amelynek nagyon egyszerű feltételrendszere volt: az elmúlt 27 év díjazott (nagydíjas, különdíjas vagy okleveles) versei egyikének megzenésítése. A választás lehetőségét a jelentkezőkre bízták. A felhívásra énekesek, zenészek, együttesek produkcióját várták, egy még ki nem adott zenei anyaggal, maximum 3 és fél perc időtartamban. A Szőcs Géza Kossuth-díjas költő, Kováts Péter Bartók-Pásztory-díjas hegedűművész, Márta István Erkel-díjas zeneszerző összetételű zsűri, a József Attila-díjas dunaújvárosi költő, Kálnay Adél Ami marad című versére írt Balogh Máté-szerzeményt találta a legjobbnak, ő kapta a Salvatore Quasimodo zenei díjat. Így az idei versenynek két dunaújvárosi érintettje is lett egyszerre. A költemény már régóta foglalkoztatta a sikert sikerre halmozó ifjú zeneszerzőt, különösen nagypapája halála kapcsán, de most érett meg benne, hogy kottába rendezze, és felvétel is készüljön belőle.

Balogh Máté zeneszerző

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában