nemzetközi siker

2020.07.16. 13:00

Szerzői különdíj Balogh Máténak

A dunaújvárosi születésű Balogh Máté különdíjas lett a Central European String Quartet II. Nemzetközi Zeneszerzőversenyén.

Balla Tibor

Balogh Máté és Bánkövi Gyula tartott szerzői estet a Kortárs Művészeti Intézetben Dunaújvárosban

Fotó: Zsedrovits Enikő

A Central European String Quartet Nemzetközi Zeneszerzőversenye 2018-ban azzal a céllal jött létre, hogy ref­lektorfénybe állítsa a mai zenét és az élő zeneszerzőket, és ilyen módon támogassa a vonósnégyes repertoárjának szélesítését.

Az első verseny nagy sikere után idén januárban is meghirdette a kvartett nemzetközi zeneszerzőversenyét. 53 pályamű érkezett 22 különböző országból (Argentína, Ausztrália, Ausztria, Brazília, Dél-Korea, Finnország, Franciaország, Görögország, India, Izrael, Japán, Kanada, Kína, Lengyelország, Magyarország, Németország, Olaszország, Románia, Spanyolország, Tajvan, UK, USA).

Az elbírálás anonim volt, a zsűri az elbíráláskor nem látta a szerzők neveit. A zsűriben részt vettek a CESQ tagjai (Miranda Liu, Soós Máté – hegedű; Máté Győző – brácsa; Szabó Judit – cselló) és a döntőben Tihanyi László Erkel- és Bartók–Pásztory-díjas zeneszerző.

A végeredmény a következő lett: 1. díj: Andrea Vanzo: Wires (2020) – (Olaszország); 2. díj: Federico Riva: Intersections (2020) – Olaszország; 3. díj: Guilherme Araujo de Almeida: Prece ao Brasil I – Três Haikais; II – Beleza na Tristeza (2020) – Brazília.

A pénzdíjak mellett az 1. díjas pályamű legalább három alkalommal hangzik majd el klasszikus művek mellett a CESQ előadásában 2020-ban vagy 2021-ben.

Balogh Máté
Fotó: archív

A „Support Excellence Díjat” Balogh Máté: Recitativo prosecco (2020) című szerzeménye nyerte.

További különdíjak: Részvétel az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány zeneszerző mesterkurzusán 2020/2021-ben: Giorgio Francesco Dalla Villa: Quartetto Nr. 1. Notte a San Domenico (2019) – Olaszország; Leginnovatívabb díj: June Young Kim: A sigh into thin air (2020) – Dél-Korea; Kottacsomag az Editio Music Budapest Zeneműkiadótól: John Senter: String Quartet (2018) – UK. BT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában