Kíméletlen véleményt mondott a rendszerről

2020.03.31. 19:00

A hírkommentárok

A József Attila Könyvtár munkatársai közül ezúttal Farkas Petra ajánlja Márai Sándor: Fedőneve: Ulysses II. című könyvét.

dh

„Ulysses vasárnapi krónikája következik. Ulysses a magyar irodalom egyik legnagyobb élő reprezentánsának fedőneve. Itt a Szabad Európa Rádiója, a Szabad Magyarország Hangja.”

Márai Sándor 1948-ban hagyta el Magyarországot, előbb Olaszországba, majd 1952-ben az Amerikai Egyesület Államokba emigrált. A magyarországi eseményeket folyamatosan figyelemmel követte, 1951-től pedig a Szabad Európa Rádió munkatársaként dolgozott. A Vasárnapi krónika című műsorban olvasta fel tárcanovelláit, amelyekben reflektál a Szovjetunióban és a megszállott országokban zajló eseményekre. Az első kötet az 1951. október 7-től 1953. december végéig tartó időszakot öleli fel, a második részben pedig az 1954–1955 között, New Yorkban született anyagot adja közre a Helikon Kiadó. A szerző hírkommentárjain keresztül kíméletlen véleményt mond a zűrzavaros évek magyar és világpolitikai eseményeiről. A rádiószereplések Márai számára a publicisztikát pótolták ekkor, és valóban: hangütésükben a kritikához állnak közelebb.

„Kedves hallgatóim, Thomas Mann talán az utolsó korunkbeli nagy író volt, aki befejezte művét. Amikor nyolcvan­éves korában töretlen szellemi erővel pontot tett utolsó regénye, a Krell Felix szélhámos kalandjainak története végén, nemcsak egy életművet fejezett be, hanem elmondotta az utolsó szót egy párbeszédben. Ez a párbeszéd a humanista vitája volt a terror, az erőszak korában a fanatikus ellenféllel. Az elmúlt fél század, amikor a nyugati világ olyan mélyrehatóan megváltozott, ennek a vitának a szellemében telt.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában