százötven diák

2020.01.25. 07:00

Vetélkedés több fronton a kultúra napja alkalmából

A dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium és Kollégiumban 28. alkalommal hirdették meg a magyar kultúra napjához kötődően a vers-, prózamondó és népdaléneklési versenyüket, és rajzpályázatukat; illetve tizedik alkalommal esszéírásra is várták a jelentkezőket.

Balla Tibor

Fotó: ZSEDROVITS ENIKO

A megmérettetésre szerte az országból mintegy százötven diák érkezett tegnap délután. Idén a magyar irodalom határon túl élő képviselői előtt tisztelegtek a trianoni békediktátum 100 évvel ezelőtti aláírására emlékezve. A megnyitón Kratzmajer Zoltán igazgató köszöntötte a megjelenteket, majd a pályázatok eredményhirdetése következett. Az esszéíró pályázat – amely az általános iskola 7–8. évfolyamos és a középiskola 9–13. évfolyamos tanulóinak szól – különdíját a pusztaszabolcsi Mészáros Zsófia kapta. Ott a választható feladat Kovács András Ferenc: És Christophorus énekelt című versének elemzése vagy Kányádi Sándor: Arany János kalapja című versének elemzése volt.

A szakértő zsűri: Koncz Mária és Lakos Angéla
Fotók: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

A trianoni diktátum ütötte mély sebet kifejező Trianon traumája a képzőművészetben című rajzpályázat – amelyből kiállítás is nyílt az aulában – díjait Rohonczi István rajztanár adta át a lorántffys Pammer Vanesszának, a rácalmási Bányai Majának és Tamási Ádámnak, illetve a Széchenyi gimis Brezány Virágnak, Juhász Adorjánnak és Urbán Somának. A megnyitó zárásaként a gimnázium Kistulipán énekkara népdalokkal kedveskedett.

Az alsósok dolgát annyival könnyítették, hogy mesével nevezhettek

Ebben az évben a vers- és prózamondó versenyre olyan műveket vártak, amelyek 1920 után keletkeztek az anyaországon kívül magyar szerző műveként magyarul. Az 1–4. osztályban tanulók mesével nevezhettek, mindenféle megkötés nélkül. Ebben az évben is csatlakoztak a versünnep mozgalomhoz, a Versünnep Alapítvány kiírásához. A zsűri (Turi Bálint színész, Szuprics Tamás tanár és Tóth Éva könyvtárigazgató) döntése alapján az arra kiválasztottaknak lehetőséget kínálnak produkciójuk előadására későbbi rendezvényeken is. A kicsik külön zsűri előtt mutatták be tudásukat, őket Szücsné dr. Harkó Enikő, Szuprics Magdolna és Csáfordi Annamária hallgatta meg és értékelte tudásukat.

A Jankovich Miklós Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény diákjai is beneveztek az énekegyüttes kategóriájába Kovács Piroska felkészítésével

Népdaléneklésben a zsűri (Lakos Angéla és Koncz Mária) szólóének és énekegyüttes (3–10 fő) kategóriában egy 3–5 népdalból álló népdalcsokor alapján döntöttek, amelyeknek dalai azonos népzenei dialektusból származnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában