Eddig nem ismert képek egy kiváló életműből

2019.09.09. 13:00

Pentelei Molnár János alkotásaiból nyílt kiállítás a múzeumban

Pénteken délután egy igazi „ősbemutató” részesei lehettek az Intercisa Múzeumban debütáló, Pentelei Molnár János festőművész munkáit felvonultató tárlat látogatói.

Szabó Szabolcs

20190906 Dunaújváros Pentelei Molnár János kiállítás megnyitó Laczkó Izabella LI Dunaújvárosi Hírlap

Fotó: LI

Egy lelkes magángyűjtő felajánlásának köszönhetően eddig nem, vagy csak nagyon ritkán látható remekművek is szemlézhetők a városi múzeumban. Kényelmes gondolatainkkal azt is hihetnénk, hogy – szinte – minden fontosat tudunk és ismerünk a Penteléről elszármazott, viszonylag nehéz sorból induló, aztán a nemzetközi élvonalig felemelkedő kiváló festőművészről Pentelei Molnár Jánosról, akinek szülőházát helyben emléktábla is díszíti. Aztán jön egy kiállítás, amelyben bizonyítja, hogy talán nem is igazán ismerjük, sőt ami talán fontosabb, értékeljük megfelelő polcon Pentelei életművét.

Farkas Lajos (jobbra), a házigazda Intercisa Múzeum igazgatója köszöntötte a kiállításmegnyitó közönségét
Fotók: Laczkó Izabella

 

Pénteken este, egy, a háttérbe vonuló magángyűjtő sok éves munkálkodásának köszönhetően egy valóban különleges, Európában is egyedülálló kiállítás nyílt az Intercisa Múzeumban. Farkas Lajos, a befogadó intézmény igazgatója megnyitó köszöntőjében így fogalmazott: – Pentelei Molnár János munkássága is azt üzeni felénk, hogy meg kell becsülnünk értékeinket, hagyományainkat, hiszen identitásunk szempontjából is fontos alkotóról beszélünk, akire méltán lehetünk büszkék.

 

Köszönet illeti a gyűjtőt, aki pénzt, időt és energiát nem sajnálva Európa-szerte felkutatta e munkákat, és önzetlenül felajánlotta egy kiállítás erejéig számunkra – fogalmazott a múzeum vezetője.

Még négy héten át látogatható az Európában páratlan gyűjtemény

Pentelei Molnár János életpályáját és a tárlat anyagát Rohonczi ROHO István képzőművész mutatta be az érdeklődőknek. Mint kiemelte: Pentelei ugyan őstehetségként, de igazi outsiderként indult, és egy nagyon erős hazai és nemzetközi mezőnyben vívott ki magának komoly elismerést. Bár ösztöndíjak, elismerések nyertese volt, sokan kétkedve, lesajnálón fogadták tagadhatatlan eredményeit.

Telt ház fogadta az Intercisa Múzeum friss tárlatát

A Penteléről indult alkotó mindössze 46 évet élt, de tekintélyes munkássága példa lehet az utókor számára – tette hozzá Rohonczi István. A rendhagyó kiállítás egy hónapon át látogatható.

Pentele, München, Párizs, Budapest

Pályafutását mint hivatalnok kezdte. Münchenben Hollósy Simonnál, majd Párizsban és Budapesten tanult festeni. Bibliai tárgyú kompozíciókat festett a Benczúr-iskola stílusában, Pieta, Keresztlevétel stb., majd a tájképek és életképek festése mellett főleg a naturalisztikus csendéletfestést művelte, amellyel nagy sikereket aratott. 1907- ben a Könyves Kálmán Szalonban, 1920-ban az Ernst Múzeumban rendezett kollektív kiállításokon vett részt. Munkásságát több hazai és külföldi kitüntetéssel jutalmazták.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában