Új ünnepi műsorral készülnek a Bartók kamaraszínházban

2019.03.12. 14:00

Rosti a szabadságharcban a világosi fegyverletételig

Gazdag történelmi forrásgyűjteményből, válogatott képi és hanganyaggal, valós alapokon, de egyedülállóan az ő saját szemszögéből idézi meg és viszi színre a Bartók kamaraszínház társulata Rosti Pál alakját március 15-én 19 órakor a kamarateremben.

Balla Tibor

A Rosti – a meg nem írt memoár címmel, Szellemidézés 1830–1874 alcímmel létrehozandó különleges előadás szövegét Pálinkás Bertalan jegyzi, rendezője Őze Áron lesz.

Az ünnepi bemutatóról Pálinkás Bertalan elmondta, hogy lényegében ez egy szellemidézés lesz. Rosti Pál, aki nagyon neves szereplője volt a történelmünknek, nem eléggé közismert. Még annyira sem, hogy itt Dunaújvárosban ismerjük. Ezért gondolták úgy két évvel ezelőtt, amikor Őze Áronnal beszélgettek egy március 15-i ünnepi alkalommal, hogy megérne egy saját műsort. Ezen kicsit túlhaladtak, hiszen egy ünnepi műsor helyett egy színpadi mű van kialakulóban, amin keresztül a városi diákság és a közönség megismerheti Rosti Pál érdemeit. Kicsit abban is reménykednek, hogy lesz ennek még utóélete, mert olyan gazdag anyag gyűlt össze, ami erre érdemessé teheti.

Pálinkás Bertalan két évet dolgozott a színpadi adaptáció szövegkörnyezetének megírásán Fotók: Hankusz Kálmán

Az sem eléggé közismert, hogy Rosti Pál, aki dunapentelei földbirtokos lett egy örökség révén, a kastélyába csak jó tíz év késéssel tudott beköltözni, ugyanis fiatalkorában, éppen nagykorúságának határán önként bevonult a szabadságharcos Károlyi huszár­ezredbe, és tiszti rangban végigharcolta az egész szabadságharcot egészen a világosi fegyverletételig. Ez az időszak is megjelenik a színpadi produkcióban. Nem véletlen, hogy meg nem írt memoár kifejezés szerepel a címben, ugyanis magáról erről az időszakról nem írt, ám voltak olyan társai, akiket meg tudnak szólaltatni a műben. Podmaniczky Frigyes naplótöredékeit is felhasználták, amely szinte napi pontossággal örökíti meg, hogy mi történt a Károlyi huszárezredben.

Az előadás próbái már tartanak a színházban

A két év alatt az író közel ezer oldalt olvasott át, hogy megmutathassa Rosti alakját, személyiségét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában