kiállítás

2019.02.18. 08:00

„Robot vagyok” – gyermekrajzokon a jövő

Egészen rendhagyó kiállítás nyílt szombaton délután a Kortárs Művészeti Intézetben (KMI). Ha azonban igazán pontosak akarunk lenni, akkor úgy fogalmazunk: az utolsó alkotásokkal is kiegészült a január 18-án nyílt, D-Terv című kollektív tárlat.

Szabó Szabolcs

Az említett kiállítás a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának (FFS) munkáihoz csatlakozott. Az FFS egyik tagja, Lázár Dóri még a tavalyi évben arra kérte a dunaújvárosi általános iskolák vállalkozó kedvü diákjait, hogy rajzolják meg a jövő Dunaújvárosát. Ebből állt össze a Város a jövőnek című munka, a hét végén pedig felkerültek a KMI falára az ezt kiegészítő minikiállítás, amely a Robot vagyok címet kaptak.

Cséka György kurátor tárlatvezetés közben
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

– Előzetesen kicsit szkeptikusak voltunk, hogy ebben a digitális világban miként is reagálnak majd felhívásunkra a nebulók, de kiderült, megmozgatta őket a felkérésünk. Nagyon kreatív, ötletes rajzok érkeztek be. Remekül látszik, hogy a gyerkőcök milyen pontosan látják a jelen aktuális problémáit, például környezetvédelem, közlekedés, szemetelés. Egészen különleges képi megoldásakkal is találkozunk – mondta el a megnyitón az ötletgazda Lázár Dóri.

Cséka György, a D-Terv kurátora kiemelte, hogy egy nemzetközi zsűricsapat is szemlézte a diákok alkotásait, a legjobbakat pedig egy-egy fémlapra is „kinyomtatták”.

Az eseményen a szervezők egy-egy ajándékcsomaggal köszönték meg a résztvevő iskoláknak a közös munkát. A tárlatnyitás után Cséka György tartott tárlatvezetést, amely természetesen az iskolások alkotásainak bemutatójával kezdődött.

A D-Terv egészen március 29-ig látogatható a Kortárs Művészeti Intézetben. A KMI és az FFS 2018-ban több mint fél éven át dolgozott, kutatott együtt, hogy a D-Terv létrejöhessen.

A fiatal fotóművészek többször is jártak és felfedeztek a városban, majd a számukra érdekfeszítő témákat feldolgozták. Az eredmény egy sokszínű, ám mégis összetett, áttekinthető gyűjtemény lett. Kiállító művészek: A Fehér Vera, Fromm Balázs, Kiss Richárd, Lázár Dóri, Martinkó Márk, Nagy Tibor, Németh Domonkos Tamás, Pólya Zsombor, Regős Benedek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában