frenetikus ötletek

2019.02.11. 15:00

Páhi Péter lehetetlen művei az evangélikus templom tárlatán

Páhi Péter kiállítása mindig élmény, még a nem képzőművészet- rajongóknak is.

Pekarek János

Ráadásul egy barátom olyan tulajdonságaira hívta fel a figyelmet, amelyek szokatlanok.

Páhi-műveket nézni számomra egyenlő a felhőtlen vidámsággal. Egy darabig. Rendkívül jókat tudok nevetni az alkotó egy-egy frenetikus ötletén, bámulom, hogy a művész miket képes belelátni egy közönséges, önkiszolgáló éttermi alumíniumtálcába, egy-két eldobott üdítősdobozba, egy törött evezőlapátba, ilyenekbe.

Páhi Péter és Szabó Szabolcs a megnyitón Fotó: Páhi-Fekete Noémi

Aztán valahogy elmúlik a nevetés, eszembe jut, hogy a művész nem elsősorban azért veri domborműveit tálcába, öntözővödörbe, mert ebben látja az örökkévalóságot, hanem azért, mert márványra, bronzra viszonylag keveset költhet.

Egy bizonyos alumínium éttermi tálca Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Még később rájövök, mert még nekem is muszáj rájönnöm, hogy azok a viccesnek tűnő fintorok, amiket az alutálcán vélek fölfedezni, az életünknek szólnak, s ezeket valóban fölösleges márványba vagy más, tartós anyagba faragni. Se az életünk, se a fintor nem tart soká.

Dombormű egy öntözővödrön Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Ahogy a megnyitó beszédet mondó Szabó Szabolcs újságíró, kollégám, barátom fogalmazott: Páhi Péter „megélhetési kreatív”. „Egy olyan korban, amikor darabokra esik szét minden, amit eddig sorvezetőnek véltünk.” Nézzék meg: a hónap végéig nyitva.

Két üdítősdoboz elképzelt násza... Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában