Kováts Rózsa igazgató az elmúlt esztendőről és az évfordulós terveikről

2019.01.08. 07:00

Születésnapot ünnepel idén a Munkásművelődési Központ

Munkás, de eredményes esztendőn van túl a Munkásművelődési Központ gárdája. Kováts Rózsa igazgató értékelt.

Balla Tibor

Már kimondani is elképesztő, az elmúlt évben nem kevesebb, mint 898 rendezvényt tartottak a Munkásművelődési Központban. Ez a szám azokat az eseményeket takarja, amiket ők maguk szerveztek, és az intézmény falain belül zajlott, amiért ők voltak a felelősek – tudtuk meg Kováts Rózsa igazgatótól. A statisztikai látogatottság is megdöbbentő számadat: 238 ezer.

Az elmúlt esztendő legnagyobb „dobása” a CsupaCsoda Birodalom NépmesePont létrehozása volt
Fotók: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Persze ez alatt már nem azt kell érteni, hogy Dunaújváros lakosságának ötszöröse lépte át az MMK kapuját, ők „csak” 223 ezren voltak, ugyanis a statisztikában benne szerepelnek a Trianon rockopera (amelyben szerepeltek a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes tagjai is) és a külső nagyrendezvények nézői is. Ez a tavalyi 218 ezerhez képest is jelentős növekedést jelent, ennek oka pedig az elmúlt esztendő „nagy dobása”, a CsupaCsoda Birodalom NépmesePont létrejötte, ami jelentősen megnövelte a látogatottságot és természetesen a rendezvények számát is.

Kováts Rózsa igazgató

– Ha értékelni kellene az évet, azt kell mondanom, hogy amióta vezetem az intézményt, ez volt a legnehezebb évünk – fogalmazott az intézményvezető. – Sikerült elnyernünk egy nyolcvanmilliós pályázatot, aminek az összegét célzottan lehet felhasználni három év alatt a NépmesePontra, és sikerült a Csoóri Sándor Alap pályázatán négymillió forintot, amit szintén csak a pályázati célra lehet felhasználni. Minden lehetséges anyagi forrást igyekeztünk behozni a működés érdekében – folytatta. – Meglehetősen kevesen voltunk a rendezvényekre, annak ellenére, hogy három új kollégát – kettőt a NépmesePontba – is fel tudtunk venni. Borzasztó kemény szellemi és fizikai munkával telt az év, hordtuk a sittet, vakartuk a falat, ahol lehetett, spóroltunk a költségeken, hogy a NépmesePont létrejöhessen.

Pálinkás Eszter fuvolakoncertje

Ma már elmondhatjuk, hogy elindultak a rendezvények ott is, és a születésnapi rendezvényekre alakítunk ki egy új termet, ami játszóház és születésnapos teremként fog funkcionálni. A kisközösségeink száma is nőtt tavaly óta, most kilencvenhárman vannak és háromszáznegyvenhat rendezvényt tartottak. A nagyon kicsiket és az időseket vonzottuk be. Lett új társasjátékklub, jógaklub, különféle tornák, szeniortánc indultak be. Egyik legnagyobb újításunk a népdalkörök találkozója volt szeptemberben. Amit még ki kell emelnem, az a Kultúrházak éjjel-nappal és a Közösségek hete rendezvényeket – foglalta össze az intézményvezető. Hozzátette, köszöni az önkormányzat támogatását, és bízik benne, hogy idén is méltónak találják az MMK-t patronálásra. Sikeresnek ítélte az évet, ami a kollégák áldozatos munkája nélkül nem valósulhatott volna meg.

A táncházi foglalkozások rendszeresek az intézményben

Idén 45 éves lesz az intézmény, amit méltóképpen szeretnének megünnepelni. Tervük nagyon sok van. Az idei év szlogenje így szól: „Az MMK a városért”, avagy 45 meglepetés a városlakóknak. Egy dolog biztosan szerepel majd a kínálatban, a Moravetz Produkció Legyetek jók, ha tudtok című nagyszínházi előadása, amit szabadtéren terveznek bemutatni a dunaújvárosi közönségnek.

A Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes sikert sikerre halmoz

Kicsit szeretnék visszahozni a régi MMK-s idők hangulatát, például a Szántó Péter igazgatása alatt jól működő ovis akadályversennyel, a pingpongozást, lényegében egy időutazást terveznek a házban. A kisgyerekes szülőknek jó hír, hogy elhozzák a Tompeti és Barátai produkciót. Idén is folytatódnak a borestek, és tervben van egy folkkocsma táncházzal, és a vetélkedők sora sem szakad meg. Fotópályázatot is hirdetnek: MMK régen és most címmel, ahol régi és a mai képeket kell összemontírozni. Nagy újításuk lesz, hogy saját video- csatornát indítanak.

Rendkívül népszerűek voltak az elmúlt évben a retró vetélkedők

CsupaCsoda Birodalom NépmesePont a Munkásművelődési Központban

Pályázati forrásból nyert el támogatást a Munkásművelődési Központ egy új közösségi családi színtér, a CsupaCsoda Birodalom az MMK-ban elnevezésű NépmesePontra. Az MMK-ban komoly átalakítások után egy modern, ám a néphagyományokat középpontba helyező NépmesePont jött létre. Az épület első emeletén 80 négyzetméteren, valamint az intézmény udvarán és 150 fős színháztermében 72 különböző típusú programot, klubfoglalkozásokat, művészeti és alkotó csoportokat, élőszavas mesemondást, családi napokat, koncerteket, színházi előadásokat mesemondó-versenyeket, kulturális órákat, táborokat, színjátszó és bábfoglalkozást is tartanak a következő években.

A különféle gyermekprogramok is rendszeres visszatérők

A hagyományos magyar népmesekincs köznevelésbe építése, az egész életen át tartó tanulás, a hátrányos helyzetű fiatalok kompetenciafejlesztése, a hagyományőrzés a népi tradíciók révén, valamint az értékes kulturális időtöltés céljait szem ellőtt tartva 14 oktatási intézménnyel kötött megállapodást az MMK, összesen több mint 2200 tanuló bevonásával.

Ezek is érdekelhetik