Álmodozó és javíthatatlan romantikus vagyok

2019.01.20. 11:30

Szeretem, ha a portrék hasonlítanak a modellre

Vinczepálné Török Katalin negyven évig óvónőként dolgozott, majd nyugdíjba vonulásakor, három éve kezdett el festeni. Több kiállítása is volt már, egyénileg és csoportosan is.

duol.hu

Mikor kezdett el festeni?

2015 júniusában mentem nyugdíjba és októberben már elkezdtem festeni. Régi dédelgetett vágyam volt, de nem volt sem időm, sem pedig lehetőségem rá. Óvónőként dolgoztam negyven évig, így a kézügyességgel nem volt problémám. Már kisiskolás koromban kiállításokra vitte a tanárom a rajzaimat. A kézügyességemet Anyukámtól örököltem, nem az én érdemem. A festészeti technikákat pedig meg kellett tanulnom.

Vinczepálné Török Katalin alkotás közben

Volt a környezetében, aki segíteni tudott?

Kiderült, hogy Kulcson, ahol lakom létezik egy festő kör, hónapokig gyűjtöttem a bátorságot, hogy bemerészkedjek hozzájuk. Egyszer a faluháznál láttam, hogy ők is ott vannak, kezükben festőállvánnyal. Egyből megdobbant a szívem. Vettem a bátorságot és odamentem hozzájuk és elmondtam a történetemet. Nógrádi Katalin festőművész, a csoport vezetője nagyon kedvesen annyit mondott, holnap szívesen várunk, nálunk a helyed. Teljesen lázban voltam.

A segítségével kezdtem el megtanulni a festészet alapjait, az arányokat, az ecsetkezelést és színkeverést. Szakmai tanácsaival nagyon sokat segített.

Ő hozta mindig a témákat. A terem elején elkezdett festeni, mi pedig ezt látva, elkezdtük lemásolni azt, amit láttunk. Persze mindannyian másképp festettünk, így a képek is mások lettek. Kati a sorok között járva, tanácsaival segített, bíztatott bennünket. A témákat illetően tájképeket és csendéletet festettünk. Mellette nagyon sokat tanultam és fejlődtem.

Liliom – Olaj, feszített vásznon

A kortárs festők közül ki a kedvence?

El lehet mondani, hogy igazából mindenevő vagyok, ha megtetszik valami vizuálisan, abba bele tudok merülni. Nagy hatással van rám Leonid Afremov munkássága. Ő egy orosz festő, aki a tiszta színeivel megbabonáz. Festőkéssel dolgozik és csodákat készít. Én nem ebben a stílusban festek, de nagy hatással van rám. Ő tájképeket fest főleg, én pedig mostanában a portré felé orientálódtam.

Igazi nyári hangulat

A portré nem egyszerű műfaj!

Tényleg nem az, de nagyon lelkes vagyok. Kati azt mondta, hogy minél több mestertől tanulsz, annál jobb festő leszel. Így elkezdtem ősztől Kosztolányi Györgyhöz is járni, akit szerintem nem kell bemutatni a közönségnek, hiszen országos ismertségű portréfestő. Tavaly Arc-vonások címmel kiállítást rendeztek a Kulcsi faluházban a mester és tanítványai képeiből. Ezen már én is részt vettem.

Festményei harmonikusak, nyugalmat árasztanak

Egy portrét többféleképpen el lehet készíteni, az absztrakttól egészen a valósághű ábrázolásig. Ön milyen stílusban fest?

A modern, kortárs festészet áll közel hozzám, de szeretem azért, ha a portrék hasonlítanak a modellre. Benyomások alapján festek, de nem nevezném magam impresszionistának. A hátteret inkább késsel szoktam elkészíteni, míg az arcot ecsettel, mert így elkülönül, kiemelkedik a háttérből. Még csak próbálkozom a stílusokkal és az eszközökkel is. Vászonra és farostra is dolgozom. Előfordul, hogy elkezdek egy képet, de nem tetszik és megfordítom a táblát. A portréimat fényképek alapján készítem el, mert nem tudnám megfizetni az élő modellt.

A hangulat magával ragad

A festészet nem olcsó hobbi.

Valóban nem olcsó, de hál' Istennek a családom ellát engem minden ünnepen festékekkel, ecsetekkel, vásznakkal. Most karácsonyra is egy évre való festékkel ajándékoztak meg, így nem a nyugdíjból kell a hobbimra költeni. A képeim nagy része hozzájuk kerül, aminek nagyon örülnek, de van már ismerősöknél, barátoknál is egy-egy jobban sikerült kép.

A kalapos hölgy

Ki dönti el, hogy jól sikerült az alkotás? Hiszen ez teljesen szubjektív dolog.

Nagyrészt én döntöm el, de a férjem és a 19 éves lány unokám nagy kritikusok, szóval nem maradok kontroll nélkül. Őszintén megmondják a véleményüket és ez engem csak előre visz. Több festőkörben is benne vagyok az interneten, ott is őszintén megfogalmazzák a szakmai kritikájukat a csoport tagjai, nem csak lájkolni szoktak.

A reggeli kávé – feszített vászon, olaj

 

Nyugdíjasként mivel tölti az idejét?

Nem vagyok egy unatkozó nyugdíjas, mert hétfőn és szerdán gyalogolok, kedden táncolni járok csütörtökön és pénteken pedig festek. A festés sok időmet elveszi, de nem bánom, mert úgy érzem, hogy ébren álmodom, hiszen álmodozó és javíthatatlan romantikus vagyok!

Fruzsina a kritikus unoka

Nógrádi Katalin

Büszke vagyok rá, hogy a mentora lehetek. Hiszen nálam kezdett és a nulláról indult, sohasem festett az előtt. Mikor ezt meghallottam, egy kicsit elbizonytalanodtam, de amikor megtudtam, hogy óvónő volt, tudtam, hogy a kézügyességével nem lesz gond. Nagyon hamar kiderült, hogy van tehetsége a festéshez, mert hatalmas lépésekkel és rohamtempóban fejlődött. A tanácsaimat mindig megfogadja, a hibákat kijavítja és nem fedi el. A belső igényessége és tudásvágya hajtja. El tudom róla mondani, hogy szívvel, lélekkel fest. Nem ad ki a keze alól olyan képet, ami nincs rendben. Nyitott új dolgokra, technikára és témára is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában