irodalmi est

2019.01.23. 12:00

Szerb Antal-est Prieger Zsolt vendégeivel

Január 24-én, csütörtökön, 17 órai kezdettel a magyar kultúra napja alkalmából, és Szerb Antal tragikus halálára (1945. január 27.) is emlékezve Prieger Zsolt zenész, újságíró, végzettsége szerint magyartanár, az Anima Sound System frontembere Hámori Gabriella színésznővel és Nagy Ákos dunaújvárosi születésű zeneszerzővel Szerb Antal-estet tart a József Attila Könyvtárban.

Balla Tibor

Amire számíthatunk: zenei és irodalmi élményt nyújtó, sokféle témát érintő beszélgetés a titokzatos, a sokoldalú, sármos Szerb Antalt idézve, középpontban az Utas és holdvilág című művel. Prieger Zsolt, aki a közelmúltban virtuális Szerb Antal Társaságot is alapított, vendégeivel együtt idézi fel Szerb Antal emlékét és gondolkodását, leginkább az Utas és holdvilágra koncentrálva. Lesz filozófia, sorselemzés, férfi–nő-szerep, szerelem, humor, minden, amit csak a mindenki által szeretett és ezerféleképpen értelmezhető könyvimádó Szerb tartogathat számunkra.

Szerb Antal fő műve, az Utas és holdvilág szereplőibe belekódolta a kozmikus rendet, az évszakok, az évkör és az egymást váltó ünnepek ciklikáját is. Ha megnézzük a regény öt szereplőjét, azt látjuk, hogy a nevek kijelölik az év fordulópontjait, ünnepeit. A főszereplő Mihály (névnap: szeptember 29.) az őszhöz, az őszi napéjegyenlőséghez kapcsolódik. Szerb Antal megerősítve Mihályt, a regény legsötétebb pontján még a sárkányt legyőző Szent Mihály alakját és imáját is felidézi. A két testvér, Ulpius Tamás (névnap: december 21., téli napforduló) és Éva (december 24., karácsony) a télhez tartozik. Ők a nap, a fény napfordulós halálát és karácsonyi újjászületését, győzelmét képviselik a regényben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában