megnyílt a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának tárlata a Kortársban

2019.01.21. 15:00

Itt a D-terv – Dunaújváros, mint alapanyag

Pénteken este a D-terv című kollektív kiállítással nyitotta 2019-es naptári évét a Kortárs Művészeti Intézet (KMI).

Szabó Szabolcs

Képi variációk/megfejtések egy városra – mondhatnánk, hiszen a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának (FFS) tagjai Dunaújváros múltját, jelenét, társadalmi hátterét, kulturális beágyazottságát, értékeit kapták alapanyagul, hogy azt megszűrve, értelmezve és újrakeretezve valami újat hozzanak létre.

A KMI és az FFS 2018-ban több mint fél éven át dolgozott, kutatott együtt, hogy a D-terv létrejöhessen. A fiatal fotóművészek többször is jártak és felfedeztek a városban, majd a számukra érdekfeszítő témákat feldolgozták.

Az eredmény egy sokszínű, ám mégis összetett, áttekinthető gyűjtemény lett, amely talán a Dunaújvárosban élőknek és az innen elszármazottaknak lehet leginkább fontos és izgalmas, hiszen a kiállítók döntő többsége korábban nem kötődött semmilyen formában településünkhöz.

Az alkotók számos formát, keretrendszert felvonultatva dolgozták fel témáikat. A teljesség igénye nélkül: látható itt egy dokumentarista alapú visszapillantás 1990-re, a Le­nin szobor elszállítására, a Duna-parti acélszobrok digitális technikát is beemelő körbejárására. A dunaújvárosi gyűjteményi értéktár zsúfolt összegzésére, valamint egy különleges túrát kínáló csillagtérkép felrajzolására. Sőt, a kiállítók még a helyi általános iskolásokat is munkára fogták.

A D-tervről a napokban részletes értékelést, bemutatást közlünk e hasábokon, a legfiatalabb díjazottak felsorolásával, addig is mindenkit arra biztatunk, adjon bizalmat a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának. Megéri!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában