Farkas Lajos igazgató az Intercisa Múzeum sikereiről

2019.01.05. 11:30

Éves látogatószám: tizenhatezer fölött

Az előző esztendő lényegében azzal zárult Farkas Lajos számára, hogy az emberi erőforrások minisztere előzetes véleménye alapján a közgyűlés december elején meghosszabbította megbízatását az Intercisa Múzeum igazgatói székében. Vissza is, előre is tekintettünk.

Balla Tibor

A régi-új igazgató összefoglalásképpen elmondta, hogy az előző esztendőben 28 nagy rendezvényen vannak túl, időszaki kiállításokon, előadásokon. Folytatták a Múzeumkerti esték koncertjeit. Különösen nagy eredményként könyvelte el, hogy sikerült elérnie, hogy májusban Dunaújvárosba érkezett a 147 éves Lajta monitorhajó. Méltán minősíthette sikernek, ugyanis öt nap alatt közel hat­ezren nézték meg. Ez országos összehasonlításban sem rossz adat, ugyanis 11 Duna menti városban fordult meg a múzeumhajó, és látogatottságban Mohács után ezüstérmesek lettünk annak ellenére, hogy a többiekkel ellentétben nálunk a város külterületére kellett a kikötőbe lemenni. Erre nagyon büszke az igazgató. Mint mondta, kollégái folytatták a történelmi, néprajzi, régészeti kutatásokat és publikálásokat. Ez annak fényében különösen hangsúlyos, hogy nem titkolt célja, hogy miután elérték, hogy itt helyben fontos kulturális központtá váltak – ezt bizonyítja, hogy több mint 16 ezer látogatójuk volt –, a szakmai rangot is szeretnék kivívni, megerősíteni országos szinten. Ennek már előzményei is vannak, tudományos konferenciákon vesznek részt az intézmény munkatársai, leletanyagukat legutóbb Rakamazra vitték el, ahol több ezren látták azt.

Farkas Lajos szeretné megírni az egyházak dunaújvárosi történetét Fotók: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Ugyancsak fontosnak tartja, hogy időről időre egy-egy helyi képzőművész is bemutatkozhasson a múzeum falai között. A nyári koncertekkel kapcsolatban is tervezi a nyitást, az eddigi bevált fellépők mellé régi vágya, hogy szárnyukat bontogató fiatal tehetségeknek is lehetőséget adjon, mert meggyőződése, hogy Dunaújvárosban rengeteg értékes ember van. Őket szeretné helyzetbe hozni. Vallástörténészként régi vágya, szívügye, hogy megírja a dunaújvárosi egyházak, templomok történetét. Ez különösen érdekes lehet egy olyan városban, ahol az országban utolsóként indult meg a közelmúltban az egyházi oktatás.

A tavalyi év nagy sikere a Lajta monitorhajó volt

Természetesen idén is lesznek időszaki kiállítások, folytatják a megkezdett sorozatot, a mentők, a rendőrség, a tűzoltóság után a büntetés-végrehajtás következik. Farkas Lajos büszkén mesélte, hogy most már Szentendréről olyan rangos művészek keresik meg, akik talán korábban szóba sem álltak volna a múzeummal. Kecskemétről kapott egy komoly ajánlatot a Pentelei Molnár János gyűjtemény bemutatására. Az igazgató különösen büszke arra az ásatásra, amit a régészek végeztek a víztoronynál, és amiből március végéig tárlat is látható. Ezt külső segítség nélkül az intézmény dolgozói végezték. Szeretné valamilyen formában bővíteni az állandó kiállítást, hiszen most 1976-nál véget ér. Mint mondta, amikor bekerültek az öt legjobb múzeum közé, ezért nem nyerték el az év múzeuma címet. Elképzelése szerint az első szabadon választott polgármestertől, Almási Zsolttól kezdve Cserna Gáborig bezárólag a polgármestereknek és az országgyűlési képviselőknek kellene emléket állítani.

Farkas Lajos ismételten köszönetet mondott kollégáinak, mert szakmai tudásuk, elhivatottságuk nélkül nem érhettek volna el eredményeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában